TALA PLE(j)S

Svibanj u izvedbenom prostoru Plesnog centra TALA – TALA PLE(j)SU donosi inovativne i dinamične plesne sadržaje za raznoliku publiku. Program započinje u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja u 20 sati premijerom predstave Plesna predstava koreografkinje Martine Tomić.

Predstava se bavi raznim pitanjima, proturječjima i recepcijom same plesne umjetnosti. Uz autoricu izvodi i Marta Krešić, a zajedno, kao suradnice, prijateljice i umjetnice „afirmiraju svoj ples kao polje imaginacije u kojem su greške dobrodošle, u kojem ranjivost proizvodi smisao, za koji su strast, užitak i blesavost preduvjet…“. Premijera predstave realizirana je suradnjom umjetničke organizacije Genijator, Rezidencijalno-istraživačkog festivala PLATFORMA HR 2023 i ANTISEZONA X-tenzije.

PLE(j)S ZA (moj i tvoj) PLES, novi je projekt PC TALE, posebno kreiran kao program razvoja mlade publike. Započeo je u travnju radioničkim programom, a 17. svibnja lansira izvedbeni segment. Dramska grupa GORDOGAN 1. gimnazije izvest će Neuspjelu predstavu, a u nastavku programa mladi ansambl MASA DANCE COMPANY izvest će Olimpijadu duše autorice, edukatorice i dramaturginje Alexandre Madsen. Inspiracija za ovu predstavu sportske su igre kao suodnos natjecanja i suradnje, čime predstava postaje „izvedbeno natjecanje koje nastoji transformirati strast natjecanja protiv drugog u strast natjecanja s drugim, ali i samim sobom…“.

Nakon predstave održat će se zajednički razgovor mladih glumaca, plesača, autorica i publike. Namjera projekta PLE(j)S ZA (moj i tvoj) PLES, koji se sprovodi zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija, ostvariti je dugotrajnu razmjenu i suradnju sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, i stvoriti kontinuirani izvedbeno-edukacijski program koji tinejdžerima otvara vrata plesne umjetnosti.

Strahovi malih razlika, predstava na programu 21. svibnja, autorski je duet plesnih umjetnica mlade generacije Viktorije Bubalo i Anne Javoran. U predstavi punoj neočekivanih postupaka i prevrata, autorice žele „istaknuti prostor između želje za prilagodbom i njene nemogućnosti, prostor između identiteta koji nastaje pri izmještanju iz uobičajenog i naviknutog…“. Predstava je nagrađena Nagradom strukovnih udruga suvremenog plesa u kategoriji Najbolja koreografija i Najbolja kolektivna izvedba 2022.

Izvor: www.tala.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. svibnja 2023.