Svibanj u Tuškancu  

Tijekom svibnja Kino Tuškanac  priključuje se programu H15 – 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) obilježava svoju 15. obljetnicu djelovanja. Pod nazivom Mjesec našeg filma prikazat će se izbor hrvatskih kratkometražnih i dugometražnih filmova realiziranih u proteklih 15 godina. Uoči svake projekcije održat će se razgovor s autorima filmova, uz podršku filmskih kritičara kao moderatora.

Nakon neradnog ponedjeljka, u utorak, 2. svibnja u 19 sati Zvonimir Jurić i Dana Budisavljević uživo u kinu predstaviti će svoje zapažene filmove – Žuti mjesec (2009) i Nije ti život pjesma Havaja (2011). Razgovor s njima moderirat će filmska kritičarka Diana Nenadić.

Isti HAVC-ov slavljenički program u subotu, 6. svibnja u 19 sati donosi obiteljske filmove. Producentica filma Ježeva kuća (2017) Vanja Andrijević predstavit će izvrstan kratkometražni animirani film autorice Eve Cvijanović, koji je šarmantnom animacijom i izvedbom osvojio pažnju međunarodne javnosti te osvojio niz nagrada. Dugometražni dječji SF film Moj dida je pao s Marsa (2019) predstavit će Dražen Žarković, suredatelj filma s Marinom Andree Škop. Uoči projekcije, uvodni razgovor vodit će filmski kritičar Boško Picula.

Program Distribucija i ovoga tjedna donosi izbor suvremenih naslova. Utorak, 2. svibnja u 21 sat je posljednja prilika pogledati crnohumornu dramu Praznik rada (2022) Pjera Žalice o mentalitetu balkanskog čovjeka.

U srijedu, 3. svibnja u 19 sati prikazuju se Noćni putnici (2022) čiju glumačku postavu predvodi Charlotte Gainsbourg. Riječ je o minuciozanom i slojevitom portretu jedne pariške obitelji tijekom 1980-ih u režiji Mikhäela Hersa.

Iste večeri u 21 sat prikazuje se i Poslije sunca (2022), hvaljeni i nagrađivani scenaristički i redateljski prvijenac Charlotte Wells – emocijama nabijeno djelo o kompleksnom odnosu oca i kćeri.

Četvrtak, 4. svibnja u 19 sati donosi najnoviji film glumca, redatelja i scenarista Louisa Garrela. Romantična krimi-komedija Nevin (2022) prikazana je u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, a govori o muškarcu koji saznaje da se njegova 60-godišnja majka namjerava udati za zatvorenika.

U 21 sat slijedi romantičan triler Obje strane oštrice (2022) Claire Denis nagrađen na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za najbolju režiju. Film se bavi temom ljubavnog trokuta.

U petak, 5. svibnja u 19 sati zadnja je prilika za pogledati djelo koje je ‘pomelo’ Oscare – Sve u isto vrijeme (Dan Kwan, Daniel Scheinert, 2022) koje se na zabavan način dotiče različitih filozofskih tema i važnosti podrške unutar vlastite obitelji.

Na subotnjem programu, 6. svibnja u 21 sat je Korzet (2022), intrigantno fiktivno djelo Marie Kreutzer koje se obračunava sa steriliziranom kičastom legendom o carici Sisi. Glavnu ulogu upečatljivo je odigrala Vicky Krieps, osvojivši Europsku filmsku nagradu i Srce Sarajeva za najbolju glumicu te nagradu za najbolju izvedbu u programu Izvjestan pogled u Cannesu.

Alcarràs Carle Simón (2022) je prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda kao najbolji film na Berlinaleu. Na programu je u nedjelju, 7. svibnja u 21 sat a radi se o obiteljskoj socijalnoj drami u kojoj je autorica inteligentno i promišljeno prikazala suočavanje jedne tradicionalne španjolske obitelji sa sviješću o vlastitoj propasti.

Svi strani filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Cijena ulaznice za filmove iz programa Distribucija iznosi €4.

Cijena ulaznice za filmove iz programa H15 – 15 godina u našem filmu iznosi €2,5.

Blagajna kina Tuškanac otvara se sat prije prve projekcije dana i zatvara nakon početka zadnje projekcije.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 30. travnja 2023.