Svibanj u Kinoteci

Svibanj u kinu Kinoteka posvećen je novom ciklusu Vizualna zadovoljstva i jezik filma koji će se kroz 15 naslova pozabaviti pitanjima erotike, tjelesnosti i seksualnosti. Program je inspiriran glasovitim esejom Laure Mulvey Vizualna zadovoljstva u narativnom filmu, napisanom prije pedeset godina, a u sklopu kojeg je ova cijenjena teoretičarka predstavila koncept „muškog pogleda“.

Program u srijedu, 3. svibnja otvara Samo strast, adaptacija istoimenog romana Annie Ernaux u režiji Danielle Arbid, o strastvenoj aferi sveučilišne profesorice i ruskog diplomata.

Temu u četvrtak, 4. svibnja nastavlja Romansa, kontroverzni koktel ženskog bijesa, filozofije i erotike u režiji francuske provokatorice Catherine Breillat, o učiteljici koja se upušta u niz seksualnih avantura, frustrirana nedostatkom intimnosti u vezi sa svojim narcisoidnim partnerom.

U petak, 5. svibnja prikazuje se Tražeći gospodina Goodbara Richarda Brooksa, priča o učiteljici koja se prepušta hedonizmu njujorške klupske scene 1970-ih.

Tjedan u subotu, 6. svibnja zaključuje Sretno, Leo Grande, šarmantna komedija o još jednoj učiteljici, koja unajmljuje seksualnog radnika ne bi li s njime isprobala sve one stvari koje se nije usudila napraviti u braku.

Među Novitete stižu Nevin Louisa Garrela i Metronom Alexandrua Belca.

Nevin je kriminalistička komedija Louisa Garrela o muškarcu koji se upušta u pljačku s novim partnerom svoje majke, koju je u francuskim kinima vidjelo više od 700 tisuća gledatelja. Film je osvojio Césarea za najbolju sporednu glumicu i scenarij, a Garrel je u njemu odigrao i glavnu ulogu.

Metronom je dugometražni debi rumunjskog redatelja Alexandrua Belca. Priča o oproštajnom izlasku dvoje mladih koji prekida nagli dolazak rumunjske tajne službe za vrijeme Ceausescuova režima osvaja vizualno upečatljivom režijom i svježim pristupom temi, što mu je donijelo i nagradu za režiju u sekciji Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu.

Među ostalim Novitetima i dalje se može pogledati crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Praznik rada Pjera Žalice, društveno angažirani krimić Sveti pauk Alija Abbasija, dramu Tori i Lokita braće Dardenne te psihološku dramu Poslije sunca Charlotte Wells.

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizira besplatne projekcije finalista u odabranim kinima u Zagrebu, Zadru i Puli. Sljedeći film na rasporedu je Will-o’-the-Wisp, neobični križanac komedije, romanse i mjuzikla portugalskog redatelja Joãoa Pedra Rodriguesa. Ulaz na projekciju je besplatan, a publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.

Subotnja matineja za najmlađe filmofile održat će se u organizaciji s Festivalom KinoKino, koji u Kinoteku dolazi s programom Moj prvi odlazak u kino, namijenjen djeci predškolske dobi.

Program se sastoji od selekcije kratkometražnih filmova, koji se prikazuju u posebnim uvjetima (prigušeno svjetlo, kraće trajanje projekcije). Svako će dijete s projekcije ponijeti prigodnu diplomu za sjećanje na prvi odlazak u kino kako bi njihov prvi susret s pokretnim slikama na velikom platnu ostao trajno zabilježen.

U ponedjeljak, 1. svibnja na Praznik rada nema filmskih programa.

Raspored projekcija: KinoKinoteka – www.kinokinoteka.hr

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 30. travnja 2023.