Svetost i pravo na život svih živih bića

U srijedu, 28. lipnja u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Nike Vrbice Odrano dostojanstvo.

Educirana i prisutna u modnom i likovnom mediju, Nika Vrbica u Galeriji na katu izlaže radove koji su primjer promišljanja o boli i dostojanstvu otetom samoj Prirodi, a prikazani su kroz forme odranih divljih životinja kojima se i danas ukrašavaju zidovi ili podovi naših domova.

Reciklirana ili odbačena tkanina, nađeni ili isluženi komadi odjeće, plinske maske uz kolorističke intervencije i plastične kandže sastojci su od kojih nastaju radovi koji u sebi sadrže skup ideja o održivosti i nenasilju. U takvoj dubokoj i intimnoj posvećenosti prema živom biću čiji je život izgubljen da bi se netko nasladio činom ubijanja, Nika stvara forme ritualnih izložbenih predmeta iskupljenja. Nika Vrbica svojim radom šalje poruku o održivom razvoju i nadahnuću. Iskrenost i vjera u ideju svetosti svih živih bića i njihova prava na život, ujedno su i njezin lajtmotiv, kako životni tako i stvaralački.

Lavlje krzno u formi trofeja ili još gore tepiha, grozan je primjer u kojem je dostojanstvo divlje zvijeri svedeno na estetsko-funkcionalni predmet koji je nakon nekog vremena postao otpad, smetnja, teret. Sama simbolika lava ili lavice, te način na koji je dostojanstvo prvo ubojstvom, pa onda i deranjem kože s ubijene zvijeri, oduzeto kralju ili kraljici dovoljno govori o boli i količini patnje za koju Vrbica traži način kako bi pripadnika ljudske vrste nekako opravdala ili iskupila.

Izložba se može pogledati do 25. srpnja 2023.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. lipnja 2023.