Susret hrvatskih zavičajnih književnika

Susret hrvatskih zavičajnih književnika, književna manifestacija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, okupit će u subotu, 24. lipnja 2023. u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu (Zvonimirova 17) od 11 sati najuspješnije zavičajne autore iz raznih krajeva Hrvatske.

Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavsko, čakavsko i štokavsko), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

U bogatom književnom programu bit će proglašeni laureati ovogodišnjeg književnog natječaja te dobitnici pohvalnica i priznanja HSK-a.

Susretu je tradicionalno prethodio književni natječaj Hrvatskog sabora kulture na kojem je sudjelovalo 108 autora sa čak 418 književnih djela pisanih hrvatskim standardnim jezikom te hrvatskim narječjima.

Pristigle radove vrednovali suknjiževnici Darija Žilić i Miroslav Mićanović te dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović, koji su za Susret odabrali najbolja poetska, prozna i dramska ostvarenja. Sukladno odlukama Povjerenstva, na Susretu će najuspješnijim autorima biti uručena Priznanja, Pohvalnice te Plakete Hrvatskog sabora kulture: Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo i pjesništvo na književnom standardu, Plaketa Slavko Kolar za prozu i Plaketa Kalman Mesarić za dramsko stvaralaštvo.

Prozna, poetska i dramska ostvarenja odabrana putem godišnjeg književnog natječaja HSK-a interpretirat će dramski umjetnik Dubravko Sidor i odabrani autori.

Osobni dolazak na Susret u Veliku dvoranu HSK potrebno je obavezno najaviti organizatorima prijavom, najkasnije do 20. lipnja 2023., putem poveznice https://forms.gle/8HHRQiwXDNisVXDs5 a prijenos iz Velike dvorane HSK-a moguće je pratiti na Facebooku i YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture u subotu, 24. lipnja od 11 sati. 

Ulaz slobodan.

Izvor: www.hrsk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. lipnja 2023.