SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride

Predstava Lojzekov san (Dario Bukovski, Margareta Vidmar, Esox Lucius Ido) održat će se u petak i subotu, 13. i 14. listopada u 20 sati u Filmskom studiju Medika (Pierottijeva 11) u sklopu Attackovog festivala. Na obje izvedbe ulaz je besplatan.

Tema predstave Lojzekov san, posvećene Alojzu Bukovskom (1941–2021), jest utrka s vremenom. Vitalni puls u našim životima, koji zovemo ljubav, svakodnevno koristimo da bi naučili nove vještine, bili bolji u obiteljskim odnosima, postali cijenjeni na radnom mjestu ili izgradili prava prijateljstva. Ta konfuzna riječ, oko koje se cijeli ljudski život vrti, biva omeđena riječju – vrijeme, koja utječe na kvantitetu i kvalitetu ljubavi koje stignemo kroz naš život ostvariti. Često ju moramo i dozirati kako bi stigli zadovoljiti sve izvore gdje je ona potrebna. A kad život dođe kraju prirodnim ili neprirodnim putem, jedva imamo vremena sumirati beskonačni niz slika u glavi koje je naša ljubav naslikala. Hvatamo se iz petnih žila za zadnje komadiće života i želimo da oni traju još koju sekundu duže kako bi imali još barem jednu šansu voljeti. Kada izblijedimo u sjećanja, vrijeme i ljubav se pomiješaju u pijesak od kojih je svako zrnce dijelić našeg života.

Alojz Lojzek Bukovski je zadnje mjesece života proveo u bolničkom krevetu pod narkozom. Tada bi prizivao stvarnost u kojoj je brinuo o svom vinogradu i plivao u jezeru. Kratki momenti sreće ispreplitali bi se s nemoći i zasljepljujućom boli. Kroz agoniju ga je dozivala njegova draga Vikica. Krenuo je prema njoj mračnim hodnikom, ali koliko god bi hodao, činilo mu se kao da stoji na mjestu. Ipak je to bio još jedan njegov san.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Cirkorama, a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju.

Izvor: www.attack.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. listopada 2023.