Sociologinja Renata Salecl u Filozofskom teatatru u HNK-u u Zagrebu

U nedjelju, 27. ožujka u 18 sati u foajeu HNK-a u Zagrebu, održat će se gostovanje poznate slovenske filozofkinje i sociologinje Renate Salecl u sklopu programa Filozofski teatar.

Renata Salecl proglašena je „slovenskom znanstvenicom godine“ 2010. a u ožujku 2011. najuspješnijom ženom u Sloveniji. Istraživačica je pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, redovna profesorica na Birkbeck College u Londonu i članica Slovenske akademije znanosti. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 80-ih godina bila je aktivna i u poznatoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Njene su knjige prevedene na petnaest jezika, a među njima se ističu (Per)verzije ljubavi i mržnje, Tiranija izbora, O tjeskobi, itd.

Krajem prošle godine u izdanju Naklade Ljevak izašao je hrvatski prijevod knjige Renate Salecl pod provokativnim naslovom Čovjek je čovjeku virus koja čuvenu latinsku izreku Homo homini lupus (čovjek je čovjeku vuk) pretvara u Homo homini virus.

Kako smo dospjeli do točke u kojoj je čovjek čovjeku postao potencijalni izvor bolesti i smrti? Kako su se promijenili ljudski odnosi zbog pandemije, ali i sveprožimajućeg straha i neprekidnog dotoka katastrofalnih vijesti? Na koji način društvene mreže doprinose sveopćoj polarizaciji društva, koja je svakim danom sve veća? Kako se nositi sa svime time i što nam je činiti? To su samo neke od tema o kojima će Renata Salecl razgovarati zajedno sa svojim domaćinom Srećkom Horvatom, koji od 2014. uređuje i vodi Filozofski teatar pri Hrvatskom narodnom kazalištu.

Gosti Filozofskog teatra u ovoj sezoni bili su filozof Slavoj Žižek i kazališni redatelj Milo Rau, a nastavak sezone kao i razgovor s Renatom Salecl pokušaj je da upravo u doba u kojem smo suočeni s dubokim društvenim transformacijama i svjetskim katastrofama, uz dijalog i filozofiju u kazalištu iznađemo odgovore na neka od gorućih pitanja.