Smoje u Komediji

U petak i subotu, 8. i 9. prosinca u 19:30 sati u Kazalištu Komedija gostuje HNK Split s predstavom Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića Tiha noć.

Jesmo li nas dvoje stvarali istoriju? – upitat će u jednom trenutku Roko Prč, kamarjer, prvoborac, pa hotelijer, svoju suprugu Anđu. Pitanje je, naravno, retoričko, njime on samo želi naglasiti njihovo neotuđivo pravo da prošlost ugode po svojoj mjeri i iz nje izvedu privilegij oblikovanja budućnosti. Uostalom, svaki se rat – ili, još šire, svaki se sukob – samo zato vodi: da bi se steklo pravo na pisanje povijesti. Kad se suoče militantni vjernik i borbeni ateist, oni se de iure sukobljavaju zbog apstraktnih koncepata odnosno maglovitih pitanja početka čovjeka i svijeta, ali de facto samo zbog prava na pisanje povijesti. Pobijedi li vjernik, volja Božja postaje mjerom svih stvari; nadvlada li u tome sukobu ateist, jedino što se računa jest volja čovjeka.

Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara, iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva, pa je umjesto o velikim istinama, izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne, skrajnute, iskošene perspektive, na koncu je uspio prodrijeti do srži same, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno promiču onima bez sluha za nijanse odnosno interesa za rubne pojave i ljude. Upravo zato Smojino djelo nije danas ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina.

Njegovi likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni, isključivi i obuzeti željom za dominacijom kao nekada. Naravno, ima i onih koji stoje po strani, koji su izabrali svjedočiti komediji umjesto da u njoj sudjeluju.

Redatelj: Goran Golovko

Dramaturginja: Marina Vujčić

Scenograf: Marin Gozze

Kostimograf: Mladen Radovniković

Skladateljica: Nela Bujas Trpković

Scenski pokret: Lev Šapošnikov

Oblikovatelj svjetla: Srđan Barbarić

Oblikovatelj tona: Tomislav Luetić

Inspicijentica: Sonja Dvornik

Smoje: Nenad Srdelić

Lepa: Nives Ivanković

Servantes: Donat Zeko

Luiđi: Joško Ševo

Bepina: Arijana Čulina

Roko Prč: Stipe Radoja

Anđa: Katarina Romac

Prisidnik: Marjan Nejašmić Banić

Sekretar: Vicko Bilandžić

Mali Mirko: Luka Čerjan

Peškaruša: Andrea Mladinić

Don Karmelo: Filip Radoš

Milicajac Mate: Maro Drobnić

Tajnica: Elza Tudor Gančević

Anđin i Rokov stariji sin: Andro Bilandžić

Anđin i Rokov mlađi sin: Petar Prcela

Izvor: www.komedija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 30. studenoga 2023.