Slavko Šohaj – muzejske godine

Otvorenje izložbe Slavko Šohaj – muzejske godine u Arheološkom muzeju (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19) bit će u utorak, 14. svibnja u 12 sati. Izložba ostaje otvorena do subote, 15. lipnja 2024. godine.

Izložba predstavlja slikara Slavka Šohaja (1908. – 2003.) kao arheološkog crtača u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U arheologiji se crtež primjenjuje od početaka sakupljanja i obrade arheoloških predmeta pa je i danas neizostavan dio dokumentiranja i tumačenja spomeničke građe. Razlikujemo crtež kao dio terenske dokumentacije te crtež arheoloških predmeta i rekonstrukcije kao popratni vizualni medij u znanstvenim objavama ili za edukativne svrhe na izložbama. U počecima muzejskoga sakupljanja građe i istraživanja crteže i skice radili su kustosi. Zatim se angažiraju crtači likovnog obrazovanja, a jedan od njih je Slavko Šohaj, djelatnik muzeja od 1935. do 1966. godine. Crtao je arheološke predmete za pomoćne kataloge muzejskih predmeta, grafičku opremu za izložbe te crteže za znanstvene objave u muzejskom časopisu Vjesnik.

Na izložbi Slavko Šohaj – muzejske godine su uz arheološku građu predstavljeni Šohajevi crteži iz Arhiva i Zbirke starih primijenjenih crteža AMZ-a kao i nekoliko njegovih umjetničkih crteža posuđenih iz Grafičke zbirke NSK, Kabineta grafike HAZU, te Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Na crtežu iz Osijeka u liniji koja opisuje karakteristične crte lica, frizure i poze dviju žena, prepoznajemo njegove suvremenice i kolegice, arheologinje Kseniju Vinski-Gasparini i Ružicu Drechsler-Bižić. Dio izložbe je i dokumentarni film Ačo odluči se: Slavko Šohaj između dvije ljubavi autora Zlatka Sudovića, nastao 1991. godine u koprodukciji HRT-a i Jadran filma. Film prati umjetnika prilikom pripreme izložbe u Umjetničkom paviljonu 1988. godine. Na putu između stana u Gajevoj i ateljea u Križanićevoj ulici Šohaj dolazi do Muzeja i prisjeća se muzejskih dana, a mi imamo priliku vidjeti kako je Muzej izgledao prije adaptacije 1995. godine.

Autorica izložbe: Miljenka Galić

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. svibnja 2024.