Skuja Braden u Galeriji Karas

U Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) do utorka, 24. listopada može se razgledati samostalna izložba Pop Porn umjetničkog dvojca Skuja Braden, koji je na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljao Republiku Latviju.

Skuja Braden je pseudonim i kombinacija prezimena međunarodne kolaborativne dvojke, latvijske Ingūne Skuja i kalifornijske Melisse Braden koje zajednički djeluju prvenstveno na području porculana. Skuja Braden predstavlja „odsustvo prisutnosti” pojedinačnog autora u kojemu dvije umjetnice ujedinjuju snage stvarajući fiktivni i alternativni proksi identitet. Kolaboracija je ne-hijerarhijski i inkluzivni okvir kojeg Skuja Braden koristi kao metodu, stategiju i filozofiju za istraživanje alternativnih pristupa moći kroz fuziju različitih identiteta, inklanacija i percepcija.

„Uzevši u obzir žene u primijenjenim umjetnostima koje su u dominantno muškom svijetu umjetnosti doživljavale marginalizaciju i zanemarivanje njihovog umjetničkog stvaralaštva te koje se guralo na stvaranje takozvanih lijepih umjetnosti, radovi Skuja Braden vješto poentiraju dvostruke cisheteropatrijarhalne standarde i nametanja represivnog viktorijanskog morala ženama. Njihov minuciozan i svjestan odabir provokativnih tema izvrće historijske nepravde učinjene nad ženama u primijenjenim umjetnostima i oslobađa žanr muške ruke koja se i danas proteže kroz glib mizoginije i sveprisutne fantomske pojave muškog genija.“ (iz Predgovora Leopolda Rupnika)

Platforma Karas Art Hub osmišljena je u svrhu razvijanja različitih pristupa prikazivanja, doživljaja i obrade umjetničkih djela prikazanih javnosti u zagrebačkoj Galeriji Karas, koja se publici predstavlja digitalnim sadržajima na web platformi galerije, uključujući 360° snimke postava i video minijature.

Izvor: www.karasarthub.eu, Kulturauzagrebu.hr, 4. listopada 2023.