Sjećanje na Vukovar u knjižari Citadeli libri

Od ponedjeljka, 15. do petka, 19. studenog u knjižari Citadela libri (ulica Franje Račkoga 11) obilježava se sjećanje na Vukovar programom Kazalište i drama u Domovinskom ratu.

U ponedjeljak, 15. studenog u 18 sati u Citadeli libri gostuje udruga Pričalica iz Virovitice u suradnji s Kazalištem Virovitica i u partnerstvu s udrugom HVIDRA Virovitica. Izvest će predstavu Hoću tatu na tekst Drage Vranješ Vargović u režiji Snježane Lančić u kojoj tri djevojčice (Doris Mihaljević, Larisa Biondić i Emma Bušetinčan) donose perspektivu dječjeg pogleda na rat. Virovitička poznata glumica Snježana Lančić predstavit će i svoj rad u Pričalici, a Sanja Nikčević otvoriti izložbu na temu Kazalište i drama u Domovinskom ratu

U četvrtak, 18. studenog u 19 sati, na Dan sjećanja na vukovarsku tragediju održat će se predavanje Sanje Nikčević na temu Kazalište i drama u Domovinskom ratu, na kojem će se pokazati kako upravo za vrijeme Domovinskog rata kazališta u ratnim zonama vratila su se biti kazališta i postavljali (i pisali) drame koje u sebi nose lijepo/dobro/sveto, imaju katarzu i afirmiraju kršćanske vrijednosti – čak i kad glavni junak pogine na kraju drame.

Nova izdavačka kuća Citadela libri pokrenuta je prije tri godine kao mala „utvrda knjiga“ koja brani naše pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti jer je upravo to nepravedno protjerano iz suvremenog kanona kao „nevrijedno“ nakon pobjede sekularističkog svjetonazora koji je nakon II. svjetskog rata zavladao u cijeloj Europi. Citadela libri je do sada objavila pet knjiga, a od ovog ljeta otvorila je i malu knjižaru u centru Zagreba (Ulica Franje Račkoga 11) u kojoj se kroz zanimljive programe do sada govorilo o kanonu, katarzi, svecima i duhovima u drami.