Simfonijski orkestar grada Birminghama u Lisinskom

U subotu, 16. ožujka u 19:30 sati u Velikoj dvorani KD Lisinski u sklopu ciklusa Lisinski subotom održava se koncert Simfonijskog orkestra grada Birminghama.

Kazuki Yamada, dirigent

Alice Sara Ott, glasovir

Program:

William Walton: Preludij i fuga u c-molu, The Spitfire

Ludwig van Beethoven: Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu, op. 73

Edward Elgar: Enigma varijacije na izvornu temu, op. 36

Jedna od senzacija ovogodišnjega ciklusa Lisinski subotom neosporno je Simfonijski orkestar grada Birminghama, jedan od deset najboljih orkestralnih tijela na svijetu. U nevjerojatnoj, stogodišnjoj povijesti orkestra „stotinu čudesnih glazbenika“ dovoljno je istaknuti tek jedan detalj: od 1980. do 1998. šef dirigent Orkestra bio je sir Simon Rattle, jedan od najvećih dirigenata današnjice. Nakon Rattlea, šefovi dirigenti Orkestra od 1998. do 2015. bila su još dva titana današnjega dirigentskog Olimpa – Sakari Oramo i Andris Nelsons.

Današnji šef dirigent, japanski glazbenik Kazuki Yamada, najprominentniji učenik legendarnoga japanskog dirigenta Seijija Ozawe, već danas se može ubrojiti u najutjecajnije mlade glazbenike na planetu.

Vrsna njemačko-japanska pijanistica Alice Sara Ott svira glasovir od svoje četvrte godine: njezina nadarenost i nadasve nevjerojatan napredak i pijanistički razvoj uistinu iznenađuju, pa ju je stručna javnost u šali nazvala Alisa iz zemlje čudesa. Mlada pijanistica surađuje s najvećim orkestrima svijeta i dirigentima kao što su Gustavo Dudamel, Paavo Järvi, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ili Myung-Whun Chung i na glasu je kao jedna od najkompetentnijih svjetskih interpretatorica upravo glazbe Ludwiga van Beethovena, čiji će Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu izvoditi na zagrebačkom gostovanju.

Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Iva Lovrec Štefanović.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 29. veljače 2024.