SHOWCASE hrvatskog kazališta 2024.

SHOWCASE hrvatskog kazališta 2024. održava se od srijede do nedjelje, 8. do 12. svibnja u organizaciji Hrvatskog centra ITI, a tijekom kojeg će dvadeset međunarodnih selektora, među kojima su i oni iz Francuske, Kine, Italije, Egipta, Španjolske i dr., posjetiti brojna zagrebačka kazališta i pogledati čak devet kazališnih, plesnih i novocirkuskih predstava.

SHOWCASE 2024. obuhvatit će i predstaviti ono najbolje od recentne domaće produkcije umjetničkih organizacija i kazališta – KunstTeatra, Triko Cirkus Teatra, Punctuma, Četveroruke, TRAS Studija, RadioTeatra, Satiričkog kazališta Kerempuh, Teatra &TD, Hrvatskog narodnog kazališta i Gradskog dramskog kazališta Gavella. Tako će se na petodnevnom izvedbenom programu naći predstava novog cirkusa Zaboravi na Dulcineu u režiji i dramaturgiji Leea Delonga, dramska predstava Smrt na dopustu Kokana Mladenovića, Možeš biti sve što hoćeš dramaturginje i redateljice Ivane Vuković, zatim glazbeno-scenska predstava Hiromi dramaturga i redatelja Vida Hribara, Pravila su jednostavna Marine Petković Liker, Sorry Bobe Jelčića, potom plesna predstava Cabaret Fatal koreografkinje Matee Bilosnić, te Moji tužni monstrumi redatelja Vita Taufera i autora Mate Matešića.

Selektorica i pokretačica programa je Željka Turčinović.

U petak, 9. svibnja, s početkom u 21:30 h, u prostoru zagrebačkog kluba Crni Mačak, publika će imati priliku doživjeti nešto sasvim posebno – izvedbu Pjesme za svaki slučaj, Nine Bajsić i Vida Hribara. Ovaj glazbeno-radiofonski događaj nastaje ispreplitanjem tekstualnih, glazbenih i dokumentarnih zapisa koji pred publiku donose zvučnu posvetu gradovima i tragovima koje ostavljaju na nas.  U živoj interakciji glumice i dvoje muzičara, poezija i snimljeni materijal pred publikom dobivaju novo značenje, pozivajući slušatelja da se izgubi u nepreglednim zvučnim hodnicima glazbeno-radiofonske izvedbe.

Detaljan raspored na poveznici: https://hciti.hr/wp-content/uploads/2024/04/SHOWCASE_knjizica-2024-web.pdf

Izvor: www.hciti.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. svibnja 2024.