Shakespeare u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama najavljuje premijeru Grzegorza Jarzyna i Romana Pawlowskog 12. noć ili kako hoćete prema motivima drame Na tri kralja ili kako hoćete Williama Shakespearea, koja će se održati u subotu, 23. rujna 2023. u ZKM-u.

Glume: Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica, Toma Medvešek, Ivana Starčević.

Na tri kralja u režiji Grzegorza Jarzyne uprizorenje je jedne od najpoznatijih komedija Williama Shakespearea, čitano iz perspektive rodnih uloga. U Jarzyninoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia, ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima. Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja.

Za početak sezone ZKM nagrađuje gledatelje sa 3 eura popusta za predpremijernu izvedbu, uz promo kod 12NOC22.

Izvor: www.zekaem.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. rujna 2023.