Sedmo izdanje Ciklusa komornih koncerata

U nedjelju, 14. travnja 2024. godine u 11 sati održava se Ciklus komornih koncerata Klasika nedjeljom u foajeu HNK-a u Zagrebu. Sedmo izdanje ovoga ciklusa posvećeno je dvojici velikana francuskog impresionizma, Claudeu Debussyju i Mauriceu Ravelu.

Ravelova Moja majka guska (Ma mère l’Oye) iz 1910. godine inspirirana je dječjim bajkama, a prvotno je zamišljena kao četveroručna klavirska skladba koju je Ravel kasnije više puta obradio, uključujući i obradu za simfonijski orkestar. Ova suita nezaboravna je glazbena slikovnica koja nas vraća u djetinjstvo i podsjeća na snagu mašte.

Godine 1915. Debussy je skladao Sonatu za flautu, violu i harfu, L. 137, jedno od najznačajnijih djela u njegovom opusu. Sonata odiše karakterističnim debussijevskim stilom, bogatim harmonijama i nekonvencionalnim formama, a Debussy nas uvodi u svijet mašte i snova, stvarajući nezaboravnu glazbu.

Poetski prikaz ljubavnih iskustava grčke kurtizane Bilitis belgijskog pjesnika Pierrea Louÿsa uglazbio je Debussy 1897. godine, prvotno za glas i klavir, a kasnije za glas, čelestu, dvije harfe i dvije flaute. Debussy je u Pjesme Bilitis (Chansons de Bilitis) majstorski uspio prenijeti poetsku dubinu i senzualnost Louÿsovih riječi, a melodične linije i harmonije oživljavaju njegove stihove.

Godine 1905. skladao je Ravel Introduction et Allegro, tehnički izrazito složeno djelo i jedno od najznačajnijih primjera njegove vještine u upotrebi harfe, koja u skladbi igra ključnu ulogu u stvaranju melodija i atmosfere. Ravel je majstorski iskoristio tehničke mogućnosti ovog instrumenta kako bi stvorio impresivne pasaže i efekte, što čini ovu skladbu jednim od najistaknutijih primjera upotrebe harfe u klasičnoj glazbi.


Program:

Maurice Ravel: Moja majka guska (aranžman za dvije harfe John B. Escosa) 

I. Pavana za uspavana ljepoticu
II. Maleni palčić
IV. Rugobica, carica Pagoda
V. Vilinski vrt

Milica Pašić, harfaHana Paraušić, harfa

Claude Debussy: Sonata za flautu, harfu i violu, L. 137

I. Pastorale
II. Lento
III. Dolce rubato

Milica Pašić, harfaAna Benić Šalinović, flautaParvaz Salimov, viola

Claude Debussy: Pjesme Bilitis (prema stihovima Pierrea Louÿsa, prijevod i adaptacija na hrvatski: Božica Novosel-Šomođi)

1. Pastirska pjesma; 2. Usporedbe; 3. Priče; 4. Pjesma; 5. Igra piljaka; 6. Bilitis; 7. Bezimeni grob; 8. Egipatske kurtizane; 9. Čista voda iz bazena; 10. Plesačica sa čegrtaljkama; 11. Uspomena na Mnasidiku; 12. Jutarnja kiša.

Karla Brbić, naratorica
Parvaz Salimov, čelesta
Milica Pašić, harfa
Hana Paraušić, harfa
Marta Šomođi Homan, flauta
Ana Benić Šalinović, flauta

Maurice Ravel: Introdukcija i Allegro

Hana Paraušić, harfa          
Ana Benić Šalinović, flauta
Bogdan Bikicki, klarinet
Ivan Jakšeković, violina
Ivo Martinović, violina
Parvaz Salimov, viola
Tonko Marković, violončelo

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. travnja 2024.