Rođendan umjetnosti

Projekt umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu Rođendan umjetnosti održava se u srijedu, 17. siječnja u 17 sati na Muzičkoj akademiji.

Pružit će se uvid u postupke stvaranja dramskih predstava, uvježbavanja glazbenih izvedbi, izrade likovnih radova, primjene umjetničkih rješenja u video igrama, znanstvenog rada u umjetnosti, rada u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji, diseminacije umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava.

Programske odrednice zagrebačkog obilježavanja međunarodnog Rođendana umjetnosti su načini transfera umjetničke kreativnosti pri kojima sudionici svoje rođendanske darove razmjenjuju s drugim umjetnicima i publikom u slobodnom protoku sadržaja, neopterećeni uobičajenim oblicima predstavljanja – slično načinu koji je priželjkivao tvorac ideje, francuski umjetnik Robert Filliou (1926-1987). Filliou je 17. siječnja 1963. proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti. Na isti datum 2024. godine, umjetnici diljem svijeta po šezdeset i prvi put uzastopno obilježit će uspostavljanje Vječne mreže – svjetske zajednice umjetnika povezanih kreativnim dijalogom. I ove godine bit će izravno uključenje u Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) putem Dramskoga i glazbenoga programa Hrvatskog radija i videostreaminga.

U skladu s mogućnostima prihvata većeg broja osoba, vrata Muzičke akademije bit će otvorena 17. siječnja 2024. uz slobodan ulaz svim zainteresiranima za sudjelovanje u događanjima koja će se održavati u cijeloj zgradi na Trgu Republike Hrvatske 12 u razdoblju od 18 do 23 sata.

Detaljan raspored događanja na poveznici: http://www.muza.unizg.hr/wp-content/uploads/2024/01/Rodendan-umjetnosti-2024_raspored.pdf

Izvor: www.muza.unizg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. siječnja 2024.