Rezidencija autorice stripa Physalis

U sklopu bilateralne suradnje Francuske i Hrvatske na području stripa, Francuski institut Hrvatske ugošćuje autoricu stripa Camille Cimper, alias Physalis na rezidenciji u Zagrebu od 2. svibnja do 2. lipnja, u partnerstvu s Ministarstvom kulture i medija RH, Međunarodnim centrom za strip i sliku Angoulêmea i Hrvatskim P.E.N. centrom.

Tijekom svog boravka autorica će sudjelovati u raznim događanjima: susretima sa širokom publikom, izvedbama crtanih predstava, otvorenju svoje izložbe, kao i akcijama organiziranima za mladu publiku: susretima s učenicima, radionicama s Klubom mladih MSU-a i sa studentima Muzičke akademije u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Akademije likovnih umjetnosti u Osijeku.

– 10. svibnja, 17:30 sati: Zajedničko vođenje radionice s Noémie i razgovor na francuskom jeziku. Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5).

– 12. svibnja, 17 i 20 sati: Sudjelovanje u festivalu Crtani romani šou od 17 sati. Izvedba crtane predstave tijekom ceremonije otvorenja festivala u 20 sati. Tvornica Kulture (Šubićeva ul. 2). 

Od26. svibnja do 4. lipnja:  Izložba Rezultati rezidencije autorice-ilustratorice Physalis. Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5). 

– 31. svibnja : Izvedba crtane predstave. MSU (Avenija Dubrovnik 17).

– 1. lipnja, 18 sati : Otvorenje izložbe Sortie de résidence de l’autrice-illustratrice Physalis.  Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5. 

Camille Cimper, alias Physalis, stekla je diplomu magistre istraživanja stripa 2022. na Sveučilištu u Poitiersu i Visokoj europskoj školi slike u Angoulêmeu.

Trenutačno surađuje s časopisom Neuvième Art (Deveta umjetnost) i vodi zbirku članaka posvećenih izložbama crteža. Ne zaboravlja ni srce svoje profesije te radi i na grafičkom romanu za mlade.

Izvor: www.institutfrancais.hrKulturauzagrebu.hr, 3. svibnja 2023.