Retrospektivna izložba Seana Scullyja Putnik u MSU-u

Od 16. studenog 2022. do 12. ožujka 2023. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara se velika retrospektivna izložba Putnik američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja, jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije. Autor izložbe je Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice zagrebačke izložbe su Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro.

Retrospektivna izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Za vrijeme trajanja izložbe bit će organiziran raznolik edukativni program namijenjen djeci, mladima, odraslima te osobama s oštećenjima vida i sluha, kao i različita, tematski orijentirana vodstva izložbom.

Izložba Seana Scullyja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu iznimna je prilika da se autorove monumentalne kompozicije i djela manjih formata sagledaju u jednom od novijih i najvećih izložbenih prostora u ovom dijelu Europe. Kao zaključna postaja izložbi koje su započele iznimnom Scullyjevom retrospektivom Muzeja likovnih umjetnosti Mađarske nacionalne galerije u Budimpešti, a nastavile se u atenskom muzeju Benaki, i u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni (MaMBO), zagrebačka je verzija retrospektive ponajprije rekapitulacija prilagođena prostornoj specifičnosti MSU-a, ali u velikoj mjeri i dijalog s vlastitim naslijeđem. Podsjećamo da je MSU jedna od prvih javnih institucija u svijetu uopće koja se nazvala suvremenom, i od osnutka 1954. godine gorljivo je zastupala i promicala apstraktnu umjetnost, a u svjetskim je razmjerima prepoznata kao jedno od ključnih središta rane kompjutorske umjetnosti.