Retrospektivna izložba Josipa Botterija Dinija

Retrospektivna izložba Josipa Botterija Dinija održat će se razdoblju od ponedjeljka, 18. travnja do nedjelje, 2. lipnja 2024. godine na drugom katu Galerije Klovićevi dvori. Autori izložbe i tekstova u katalogu su povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i kustosice Klovićevih dvora Koraljka Jurčec Kos i Anamarija Komesarović.

Izložbom će se kroz više od 150 radova, iz svih faza, u tematsko-kronološkom slijedu predstaviti opus poznatog hrvatskog slikara: od djela sa studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti pa sve do najnovijih ostvarenja. Uz dominantno sakralno slikarstvo, Botteri izvodi različite tematske cikluse, od veduta do hommagea. Uz svestran tematski pristup, umjetnik koristi različite stilske pristupe: od akademskih radova do akcijskog slikarstva i konstruktivizma.

Josip Botteri Dini rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943., nakon čega se njegova obitelj seli u Split, gdje živi i danas. Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu započeo je 1964. godine, gdje mu predaju znameniti profesori poput Ljube Ivančića, Ferdinanda Kulmera, Vjekoslava Paraća, Krste Hegedušića, Ive Režeka i drugih. Diplomirao je 1968. godine u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Ivana Meštrovića, Marijana Trepšea, Emanuela Vidovića, Joze Kljakovića i Ive Dulčića. Živi, stvara i likovno djeluje u Splitu i Bolu, ali i rodnom Zagrebu, uz to često putujući svijetom. Stvorio je brojna danas poznata javnosti poznata djela od kojih ćemo izdvojiti njegov Put križa u dominikanskoj crkvi u Splitu.

Više od 100 javnih djela Josipa Botterija Dinija može se vidjeti diljem Hrvatske i svijeta, kao što su vitraji u crkvi Sv. Križa u Sigetu u Zagrebu ili vitraji Povijest Splita u hotelu Zagreb u Splitu. Monumentalni vitraji i mozaici krase crkvu sv. Leopolda Mandića u Melbourneu u Australiji, a vitraj, mozaik i slike nalaze se i u crkvi Krista Kralja u Porto D’Ascoliju u Italiji.

Propitujući duh vremena i reagirajući na njega ostvario je jedinstven slikarski opus unutar suvremene umjetnosti, osobito na području sakralne umjetnosti prepoznatljivim i osebujnim likovnim interpretacijama biblijskih sadržaja. Upravo u tom Josipu Botteriju Diniju pripada istaknuto mjesto unutar domaće i međunarodne likovne umjetnosti.

RADNO VRIJEME

utorak – nedjelja: 11-19 sati

Izvor: www.gkd.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.