Retrospektivna izložba Damira Mataušića

Od 15. rujna do 25. listopada, u Modernoj galeriji u Zagrebu može se razgledati izložba Damir Mataušić: Kritička retrospektiva, 1974. – 2020., umjetnika s više od četiri desetljeća uspješnog kiparskog stvaralaštva.

Izložbom su predstavljena djela nastala u razdoblju od 1974. do 2020. godine, kao presjek velikog kiparskog opusa toga umjetnika koji je stvarao u više kiparskih disciplina: kako medalje, kovanice, svečane lance i počasnice tako i malu plastiku, reljefe te monumentalnu javnu spomeničku skulpturu.

Kritička retrospektiva suvremenog hrvatskog kipara i medaljera koja se u Modernoj galeriji može razgledati do 25. listopada prezentirana je u dvanaest dvorana prvog kata Vranyczanyjeve palače, a obuhvaća više od dvjesto ostvarenja Damira Mataušića. Riječ je najvećim dijelom o djelima u vlasništvu umjetnika, radovima iz zbirke Moderne galerije, ali i iz drugih hrvatskih muzejsko-galerijskih i javnih institucija te privatnih vlasnika.

Uz izložbu je otisnut bogato ilustriran dvojezični katalog s uvodnikom Branka Franceschija, ravnatelja Moderne galerije i tekstom Tatijane Gareljić, muzejske savjetnice MG i autorice izložbe.