Retrospektive Stanleyja Kubricka i Wesa Andersona u Tuškancu

Od ponedjeljka 10. do nedjelje, 16. siječnja kino Tuškanac prikazuje retrospektive Stanleyja Kubricka i Wesa Andersona te najnoviji film Paula Thomasa Andersona

Filmovi Stanleyja Kubricka prikazuju se još u ponedjeljak i utorak. Tjedan započinje povijesna biografska drama Barry Lyndon (1975), koja se danas uglavnom smatra neupitnim remek-djelom. Kubrick je maestralno transponirao briljantnu ironiju romana Williama Makepeacea Thackerayja u filmski medij, uprizorivši sa svojom karakterističnom, hladnom distanciranošću epsko-lakonski narativ o pripadniku nižeg staleža koji se penje po društvenoj ljestvici.

U utorak slijedi ratni film Full Metal Jacket (1987), adaptacija romana Gustava Hasforda koji je Kubrick nazvao „brutalno iskrenim“. Većinski dio kritike film je dočekao pohvalama, a po svjedočenju glavnog glumca Matthewa Modinea, omiljena Kubrickova recenzija bila je ona u kojoj se zaključuje: „Prva polovica FMJ-a je briljantna. Zatim film degenerira u remek-djelo“. Istaknutu ulogu ostvario je R. Lee Emery kao narednik Hartman. 

Iste večeri je i Uzaludna pljačka (1956) koja je smjesta od kritike prepoznata kao izvanredno ostvarenje. Film je svojim briljantnim scenarijem i redateljskom izvedbom skrenuo pozornost na 28-godišnjeg Kubricka kao na važno nadolazeć talent. Izvršio je i golem utjecaj na postmodernističku filmsku naraciju 1990-ih, a kao izravan uzor za svoj debi Psi iz rezervoara naveo ga je Quentin Tarantino. 

U srijedu počinje retrospektiva Wesa Andersona, filmaša jedinstvena i prepoznatljiva autorskog rukopisa. Program započinje sjajnom pustolovnom krimi-komedijom Hotel Grand Budapest (2014), nagrađenom Srebrnim medvjedom. Film je impregniran nostalgijom za izgubljenim srednjoeuropskim duhom, pri čemu Anderson daje posvetu davno prohujalim vremenima i srednjoj Europi kakva je nekad bila.

Četvrtak donosi izvrsnu humornu dramu Obitelj čudaka (2001) za ulogu u kojoj je sjajni Gene Hackman nagrađen Zlatnim globusom. Film je u vrijeme premijere nerijetko proglašavan ´filmom godine´, a Anderson tituliran kao najzanimljiviji američki komediograf još od Prestona Sturgesa. Pohvale su opravdane jer je riječ o naglašeno stiliziranom i odlično režiranom ostvarenju koje napučuju efektno pomaknuti i karikaturalni likovi. 

Slijedi crnohumorna romantična drama Tajkun iz Rushmorea (1998), nadahnuta remek-djelom Diplomac Mikea Nicholsa. Film odlikuje osobni i osebujni autorski prosede koji će redatelj pretvoriti u svoj zaštitni znak, a i danas dijelom uživa kultni status. Anderson je lik protagonista i zbivanja u školi temeljio na sebi i vlastitom iskustvu, snimajući na autentičnim lokacijama u svojoj bivšoj školi.

Na rasporedu u petak je Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (2012), humorna romantična drama ovjenčana sporednom nagradom u Cannesu. I ovaj Andersonov film predstavlja neodoljivo šarmantnu i izuzetno zabavnu zbirku zanimljivih bizarnosti, simpatičnih ekscentričnosti i iskričavog humora koji komediju situacije spretno križa s onom karaktera. Zvjezdanu glumačku postavu predvode Edward Norton, Bruce Willis, Frances McDormand i Tilda Swinton. 

Iste večeri je i pustolovna komedija Fantastični gospodin Lisac (2009), realizirana odličnom stop-animacijom. U svom prvom animiranom filmu, Anderson je uspio dokazati da se izvrsni „crtići” mogu realizirati i izvan velikih i moćnih studija. Maštovita, dinamična, bizarna, neobično stilizirana i vrlo zabavna priča govori o šarmantnom kradljivcu pilića i njegovoj obitelji, a pored Georgea Clooneyja i Meryl Streep, glasovne uloge ostvarili su Bill Murray, Owen Wilson i dr.

Humorna pustolovna drama Panika pod morem (2004) prikazuje se u subotu. Radi se o ironičnoj, ali i sjetno-nostalgičnoj posveti glasovitom francuskom podmorskom istraživaču i autoru dokumentarnih filmova Jacquesu-Yvesu Cousteauu, s Billom Murrayem u glavnoj ulozi. Vrlo uspjeli, duhovit i efektno pomaknuti film, inteligentno je koncipirano, izuzetno šarmantno i zabavno ansambl-ostvarenje s jakom glumačkom postavom.

U nedjelju stiže humorna drama Darjeeling d.o.o. (2007), nagrađena Malim Zlatnim lavom. Radi se o još jednom prepoznatljivom ostvarenju autora koji je do savršenstva doveo dramsku formu u kojoj je praktički nemoguće procijeniti kad je riječ o humornom pristupu i neobveznoj komediji, a kad o serioznijem prosedeu i ozbiljnoj drami. Osim raspoloženih nastupa Owena Wilsona, Billa Murraya, Jasona Schwartzmana i Anjelice Huston, vrijedi izdvojiti i epizodnu rolu Natalie Portman.

Za kraj tjedna prikazuje se Andersonov najnoviji film, humorna romantična drama Francuska depeša (2021). Snimljena u autorovu prepoznatljivom stilu, film je efektna posveta novinarima i novinarstvu, konkretno listu New Yorker i njegovim autorima i urednicima, snimljena s impresivnom glumačkom postavom koju čine Andersonovi stalni i povremeni suradnici, ali i neka novija lica. 

U sklopu programa Distribucija u ranijem terminu tijekom vikenda prikazuje se najnoviji film Paula Thomasa Andersona, romantična humorna drama Licorice Pizza (2021), nominirana za četiri Zlatna globusa. U priči o odrastanju i ljubavi smještenu u sedamdesete glavne uloge odigrali su Alana Haim i Cooper Hoffman, sin preminula Philipa Seymoura Hoffmana, redateljeva čestog glumačkog suradnika.