Retrospektive Jima Jarmuscha i Denisa Villeneuvea u kinu Tuškanac

U tjednu od 31. siječnja do nedjelje 6. veljače kino Tuškanac nastavlja s prikazivanje retrospektive Jima Jarmuscha, a donosi i retrospektivu Denisa Villeneuvea.

U ponedjeljak prikazuje se Čudnije od raja (1984), nagrađivani film čiji je odličan odjek omogućio daljnji respektabilni razvoj autorove karijere. U svom drugom filmu, Jarmusch motivima društvene marginaliziranosti, putovanja, nekomunikativnosti i pop-kulture iz prvijenca Neprekidni praznici dodaje percepciju Amerike očima autsajdera i stranca. 

Iste večeri prikazuje se i Paterson (2016), film koji je lansirao karijeru Adama Drivera. On tumači naslovnog protagonista koji živi u istoimenom gradiću, radi kao vozač autobusa i zaljubljenik je u poeziju. Pritom mu je glavni pjesnički orijentir slavni američki modernist William Carlos Williams, autor poeme Paterson. Riječ je o jednom od onih filmova koje čovjek voli jer u njima pronalazi trenutke nježnosti i istine i kroz njih iznova prepoznaje drag mu autorski senzibilitet. 

U utorak slijedi Tajanstveni vlak (1989), čiji je scenarij Jarmusch napisao inspiriran književnim nasljeđem Jeffreyja Chausera, talijanskim epizodičnim filmovima i japanskim filmovima o duhovima. U filmu se, između ostalih, pojavljuju Joe Strummer iz The Clash i legendarni blueser Screamin’ Jay Hawkins. Među suradnicima su ponovno John Lurie kao autor glazbe i Robby Müller kao direktor fotografije. Film je u Cannesu nagrađen za najbolji umjetnički doprinos. 

Jarmuschev prvijenac Neprekidni praznici (1980) slijedi u nastavku večeri. Jarmusch je sam napisao, producirao, režirao i montirao film, postavljajući kamen temeljac američkom nezavisnom filmu 1980ih. Film odražava utjecaje američke alternativne filmske scene s istočne obale, ponajprije newyorškog undergrounda, ali i europskog modernističkog filma, a istovremeno najavljuje temeljne motive autorova opusa. 

Retrospektiva završava u srijedu revizionističkim vesternom Mrtav čovjek (1995) u kojem je mit o američkoj granici podvrgnut brojnim inverzijama te poništenju metafizičkim putovanjem u smrt. Ovim djelom počela je nova etapa u Jarmuschevu opusu, obilježena filmovima sumorna i liričnija ugođaja, meditativne i onostrane sugestije. Dio kritike film je hvalio kao bitno osvježenje u redateljevu opusu i jedan od najoriginalnijih vesterna suvremenog doba.

U suradnji s Hrvatskom kinotekom u srijedu kino Tuškanac donosi novi program Restauracije u sklopu kojeg će prikazati premijeru digitalno restaurirane kopije prvog igranog filma Vatroslava Mimice U oluji (1952). Uoči projekcije, o izazovima u radu na restauraciji filma govorit će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke, a o samom filmu dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik filmologije na Akademiji dramske umjetnosti.

Od petka 4. do petka 11. veljače prikazuje se retrospektiva kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea. Program čini deset filmova, a otvara ga impresivna drama Naša majka (2010), autorovo probojno ostvarenje. U slojevitom i promišljenom djelu se na intrigantan način povijest i sadašnjost prelamaju kroz živote članova jedne nepotpune obitelji u čijim se sudbinama oslikava složenost turbulentne druge polovine 20. stoljeća u Libanonu. 

Na programu u subotu je žestoka i krvava krimi-drama Sicario (2015), debitantsko scenarističko ostvarenje dotadašnjeg glumca Taylora Sheridana. Film odlikuje izvrstan narativni ritam kao i vizualna naracija s konstantno rastućim osjećajem nelagode i iščekivanja tragedije. Izvrsne uloge odigrali su Emily Blunt, Daniel Kaluuja i Benicio Del Toro, a izdvaja se i fantastična glazbena podloga Jóhanna Jóhannssona. 

U nedjelju možete pogledati psihološka egzistencijalna SF-drama Dolazak (2016). Sjajno režirano ostvarenje nerijetko hipnotičke vizualnosti gledatelje potiče na promišljanje o svemu viđenom, o značenjskim slojevima djela baš kao i o dojmljivo iznijansiranim likovima, osobito protagonistice Louise Banks. Nju izuzetno sugestivno tumači Amy Adams, a njezini su partneri Jeremy Renner i Forest Whittaker. Za vizualnu impresivnost djela najzaslužniji je snimatelj Bradford Young.

Program Distribucija u popodnevnom terminu subote i nedjelje donosi Događaj (2021), drugi film Audrey Diwan za koji je u Veneciji osvojila Zlatnog lava i nagradu FIPRESCI. Priča prati mladu djevojku suočenu s neplaniranom trudnoćom, u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj bio ilegalan i kažnjiv zatvorom. Film podsjeća u kakvom su se nezavidnom društvenom položaju nalazile žene zatrudnjele protiv svoje volje, a našao se na mnogim kritičarskim listama filmova godine.