Retrospektiva Barbare Hammer u KIC-u

U sklopu programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od 24. do 26. veljače u Dokukinu KIC održat će se retrospektiva rodočelnice lezbijskog filma i jedne od najvažnijih avangardnih filmašica druge polovice 20. stoljeća Barbare Hammer.

Tijekom 50 godina stvaranja Barbara Hammer snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i žensku seksualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice. Po izboru kustosice Dine Pokrajac prvi put u Hrvatskoj prikazat će se osam njezinih eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz gostovanje i predavanje Elene Gorfinkel, filmologinje i profesorice na King’s Collegeu u Londonu, pod naslovom Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije, koja će sudjelovati i u Q&A sesijama nakon filmskih projekcija.

Ciklus počinje u petak, 24. veljače u 19 h uz projekciju pet kratkometražnih naslova koji rezimiraju preokupacije i zanimacije koje su obilježile pet desetljeća njezina filmaštva. Od dražesnog hipijevskog djelca Dyketactics koji je sama Hammer nazvala „reklamom za lezbijstvo“ preko portreta Jane Brakhage, supruge slavnog avangardnog filmaša Stana Brakhagea do filmske poeme Maya Deren’s Sink i posvete „majci američkog eksperimentalnog filma“. Tu je i Women I Love, tantrička posveta propupaloj prirodi i razigranoj seksualnosti u kojem se niz cameo-portreta redateljičinih prijateljica i ljubavnica prepliće sa sugestivnim prizorima cvijeća, voća i povrća. Projekciju će zaključiti No No Nooky TV, duhovit i vrckav film koji propituje utjecaj tehnologije na seksualnost te erotizira kompjuterski ekran.