Repertoar nove sezone HNK-a

 19. 6. 2024.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu mandata aktualne uprave koja je pokrenula brojne projekte, partnerstva te proslavila mnoge uspjehe i uvela novitete. 

S novom sezonom počinje i mandat nove ravnateljice Drame, međunarodno priznate i nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić, koju je Intendantica pozvala kako bi se ostvarila nova pozitivna energija sa sjajnim dramskim ansamblom zagrebačkoga HNK-a. Tena Štivičić sezonu će obogatiti i izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni.
Najavljuje se otvorenje dramske sezone predstavom Kralj Gordogan Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, djela monstruoznih asocijacija, iznimne poetske i političke snage koje vjerno prikazuje svu okrutnost moći. Iduća premijera bit će velika ansambl predstava prema romanu Zastave Miroslava Krleže koju će postaviti redatelj Ivan Planinić, a adaptaciju zajedno s redateljem Mirna Rustemović i Dubravko Mihanović. Nakon deset godina u HNK u Zagrebu se vraća i Jernej Lorenci u čijoj će se režiji gledati Zločin i kaznu Fjodora M. Dostojevskog, čiju adaptaciju radi s dramaturgom Dinom Pešutom. Nastavljaju se i novi izvedbeni eksperimenti, projekti koji propituju nove kazališne i interdisciplinarne forme u prostoru Tonske dvorane. U planu su i diskurzivni projekti u sklopu projekta STAGES kao i kazališni laboratorij u kojemu će se omogućiti autorima da razvijaju nove projekte, propituju i istražuju ideje uz produkcijsku i umjetničku podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Opera HNK u Zagrebu tijekom 164. sezone planira nastaviti ostvarivati svoje ciljeve temeljene na razmišljanju o nacionalnoj pozornici kao čuvaru kulturnoga nasljeđa, ali i suvremenih tendencija, uz osluškivanje želja publikeRavnateljica Opere je Željka Barišić Pulig, a Opera je predvođena šefom dirigentom, maestrom Pierom Giorgiom Morandijem.Osim najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, pripremaju se tri premijerna naslova (Paraćeva Judita, Massenetov Werther i Dvořákova Rusalka). U rujnu će biti drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala na kojemu će svoje najuspješnije produkcije prikazati 5 europskih kazališta. Nastavlja se i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori, a oni najmlađi moći će uživati u novome premijernom opernom naslovu za djecu — Gita i skriveni svijet.

Baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju započet će nova baletna sezona, a ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini. U novoj sezoni omiljeni koreograf Edward Clug će, nakon velikog uspjeha baleta Peer Gynt, postaviti balet Petruška Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji. Uz Petrušku, izvest će se i Žar-ptica Maše Kolar, cijenjene hrvatske koreografkinje i trenutačne ravnateljice Baleta u Rijeci. U travnju se planira poseban projekt s Muzičkim Biennaleom, večer triju koreografija − tri različita skladatelja povezana s tri različita koreografa. Eksperimentalan i inovativan projekt u kojem su koreografi, odabrani od Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te skladatelji koje je odabrao Muzički Biennale Zagreb, dobili temu Prekinute veze na koju moraju usporediti i kombinirati glazbu i ples kroz stimulativni kreativni proces.Tijekom sezone reprizirat će se Hamlet Lea Mujića, Peer Gynt Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet Giselle Josea Martineza te popularni Orašar Vladimira Malakhova.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr