Remek-djela Modiglianija, Degasa i Matissesa

Izložba Od boemstva do vječnosti u Galeriji Klovićevi dvori prikazuje remek-djela Modiglianija, Degasa i Matissesa otvara se u srijedu, 15. svibnja i bit će otvorena do nedjelje, 30. lipnja. Riječ je o impresivnim umjetninama iz kolekcije privatne izraelske zaklade MT Abraham (M.T.A.) a stižu iz Mostara, iz ugledne galerije The Hub of Fine Arts.

Djela koja su stvarali slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila, kako tvrde neki teoretičari, presudno umjetničko razdoblje modernizma, napokon stižu u Hrvatsku. S većinom njih naša će se javnost susresti prvi put.

Postav zbirke pružit će važan i nesvakidašnji uvid u umjetničke pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam. Kao apsolutne zvijezde izložbe djela su Edgara Degasa, Henrija Matissea i Amedea Modiglianija. Prelijepa Degasova skulptura Mala četrnaestogodišnja plesačica, vjerojatno njegovo najvažnije djelo, vraća se u Zagreb nakon 12 godina.

Amedeo Clemente Modigliani, slikarski genij nesretnog života sa samo jednom samostalnom izložbom, naslikao je 1919. portret žene imenom Annie Bjarne. To njegovo dojmljivo ulje na platnu, nastalo je nekoliko mjeseci prije njegove prerane smrti, bit će još jedan od vrhunaca zagrebačke izložbe.

Još jedna zvijezda, Henri Emile Benoit Matisse, najpoznatiji je kao slikar, ali je u ranijoj fazi izrađivao skulpture. U Galeriju Klovićevi dvori stiže njegov Ležeći akt (Aurore) iz 1907.

U postav su uvršteni i manje poznati slikari, poput Augustea Chabauda, kojem je unikatni ekspresivni umjetnički izražaj priskrbio jedinstveno mjesto među fovistima, ili pak Ortiz de Zárate, prijatelj Pabla Picassa iz mladosti. Talijanske futuriste predstavljaju Enzo Benedetto, Vittorio Corona i Fortunato Depero. Tu su mađarski umjetnici, uključujući Bélu Kádára, Lajosa Tihanyija i Huga Scheibera.

Izvor: www.gkd.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. svibnja 2024.