Rekonstrukcija života provincije Ilirije

U sklopu programa Filmski četvrtak, 11. svibnja 2023. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi, Marulićev trg 21) održat će se projekcija debitantskog igranog filma Illyricvm uglednog autora eksperimentalnih filmova Simona Bogojevića Naratha, koji se bavi sukobom Ilira i Rimljana 37. godine prije nove ere.  

Redatelj i suradnici pomno su pazili na povijesnu točnost mnogih detalja u filmu. Niz eksperata iz područja povijesti, arheologije, lingvistike, antropologije i muzikologije bili su savjetnici u ovom filmskom poduhvatu rekonstrukcije života, kulture, običaja i jezika rimske provincije Ilirije.

Najveći dio ilirskih i rimskih kostima izrađen je od materijala i na način na koji se takva odjeća izrađivala i koristila u antičko doba. Bojni noževi koji se koriste u filmu su točne replike oružja koje u svojim riznicama posjeduje Arheološki muzej u Zagrebu. U filmu se govori latinskim i ilirskim jezikom, a ilirski jezik je posebno stvoren za potrebe ovog filma na temelju malobrojnih podataka koji o njemu postoje. Prema riječima stručnog savjetnika na filmu, lingviste Ranka Matasovića, ne postoje sačuvani tekstovi na ilirskom. Na osnovi ilirskih riječi koje su zabilježili grčki i rimski autori te uz pomoć srodnih jezika među kojima se ističe albanski, kojeg mnogi smatraju potomkom jednog ilirskog dijalekta, rekonstruiran je ovaj izumrli jezik.

Nakon projekcije o nastanku filma govorit će njegov redatelj Simon Bogojević Narath, a koliko je točna rekonstrukcija života provincije Ilirije  u filmu otkrit će dr. sc. Boris Olujić, profesor povijesti i predstojnik Katedre za staru povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Program je priredio viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Ulaz na program je besplatan.

Izvor: www.arhiv.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.