Recentno stvaralaštvo umjetnica

Od četvrtka, 18. svibnja do nedjelje, 1. listopada 2023. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka predstavlja izložbu Vidljive

Tim projektom i izložbom želi se dati uvid i pregled recentnog stvaralaštva umjetnica sa željom da se osvijesti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća široki raspon tema i senzibiliteta i nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.

Međuinstitucionalni projekt i izložba Vidljive, predstavlja više od osamdeset autorica, a rezultat je istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija, te ujedno predstavlja određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj.  Projektom želimo ukazati na  suvremenu likovnu produkciju autorica koja je visokih dometa, ali slabo vidljiva. 

Uz izložbu, projekt uključuje i diskurzivni i izvedbeni program sa svrhom da se ukaže na potrebu promjene u programskom kreiranju i razvoju muzejskih zbirki u kojima bi valjalo obratiti pozornost na ravnopravnu zastupljenost umjetnica.

Uz Martinu Munivrana (MSU, Zagreb), autoricu projekta i koncepcije, na projektu kao stručne suradnice i kustosice sudjeluju: Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (MMSU, Rijeka), Valentina Radoš (MLU, Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik), Ana Škegro (MSU, Zagreb) za izvedbeni i diskurzivni program, Branka Benčić (MMSU, Rijeka) za filmski program.

Dokumentacija: Diana Zrilić (MMSU, Rijeka)

Autorica postava: Nives  Sertić

Vizualni identitet: Sanja Kuzmanović

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. travnja 2023.