Razgovor s umjetnikom i otvorenje izložbe

U četvrtak, 5. listopada s početkom u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20) održava se razgovor s umjetnikom i otvorenje izložbe Krakelure, Pavo i ja Slavena Tolja.

Izložba će se predstaviti u novoj reiteraciji, nakon što je ove godine predstavljena u Bologni (u Palazzo d’Accursio – Sala Urbana, kustos Daniele Capra) i u Rijeci, u Galeriji OK.

„Nakon što je nadišao teške zdravstvene tegobe čije su posljedice ostavile traga na protočnosti verbalne komunikacije, a nemogućnost prisjećanja imena za osobe i neke pojmove,  poteškoće u produkciji govora, Slaven Tolj svoje osobne i složene poetike kao da transponira na podzemni svijet. Bilo da je riječ o ljudima koji su mu u mislima, stvarima koje arheološkim metodama uskrsava, životnim okolnostima i situacijama, zamijetit ćemo da su smrt, potrošenost, dotrajalost – sve ono što je dovedeno do kraja, u nekoj permanentnoj asocijativnoj vezi s njegovom svakodnevicom (….) Slaven Tolj će tako, ocrtavajući melankoliju izmicanja, nestajanja i smrti, progovoriti o teškim i ozbiljnim univerzalnim temama, kroz strukturirani mikrokozmos vlastitih tjelesnih ograničenja i neprekinuti intuitivni uvid u istinsku prirodu  stvari.“ (iz teksta Helene Puhare)

Izložba ostaje otvorena do subote, 28. listopada 2023.

Radno vrijeme galerije: utorak – subota 13 -19 sati

Izvor: www.institute.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. listopada 2023.