Razgovor i performativna prezentacija

U MSU-u u četvrtak, 4. travnja u 18 sati održava se Jedan od sviju – razgovor i performativna prezentacija radova umjetnika Tima Herbsta i Marcusa Nebea.

Herbstova interdisciplinarnost uzima pokret ili koreografiju iz umjetničkog, svakodnevnog i političkog konteksta kao početni korak za multimedijske instalacije koje uključuju crtež, video i skulpturu. Umjetnikov fokus je obično usmjeren na proces stvaranja geste ili oblika. Ova se praksa proteže od snimaka transformacije lokacija ili pokreta, poput izrade procesa plesne koreografije Williama Forsythea, do tjelesne ekspresije neslaganja ili gesti javnoga otpora. U svome radu Herbst često spaja formalne vizualne efekte s društveno relevantnim aspektima sadržaja. Njegov interes za pojavu značajnih slika kolektivne akcije i kolektivnog sjećanja veže se uz prodiranje mehanizama geste i tjelesnog oblika ekspresije te načina na koji ih se može prikazati.

Timo Herbst i Marcus Nebe surađuju od 2013., a osim na vlastite projekte svoj fokus usmjeruju na zajednički rad na komunikaciji i kolektivnim akcijama u javnom prostoru. Na primjer, petokanalna video instalacija naslovljena Play by the rules (Igraj po pravilima), koju su zajednički izradili 2015. i koja traje i danas, istražuje kako međunarodni mediji i privatne osobe proizvode slike te kako taj proces proizvodnje slika utječe na dinamiku tijela na određenim lokacijama i u situacijama protesta i izvanrednog stanja.

Na pop-up događanju u MSU, Timo Herbst i Marcus Nebe pozivaju na razgovor o individualnim i kolektivnim tijelima u društvima različitih dijelova svijeta u sklopu predstavljanja svog projekta – Positionings (Smještanja). Umjetnici će potaknuti razgovor sa sudionicima predavanja istovremeno skenirajući njihova tijela, koja će potom, uz dozvolu sudionika_ca iskoristiti za izradu 3D printova i animacija. LED animacija Geste privremeno izložena u MSU prikazivat će rezultate prethodnih akcija umjetnika.

Razgovor i predavanje bit će na engleskom jeziku.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. travnja 2024.