Raspoloženi za ljubav u Kinoteci

Od ponedjeljka, 14. do subote, 19. veljače 2022. Kinoteka povodom Valentinova na veliko platno donosi kultne ljubavne priče Betty Blue i Perdita Durango, Vizije će uz pomoć Brucea Connera i Telcosystemsa dočarati razornu moć atoma i bozona, a na repertoar stiže i Konačna sloboda – laureat ZFF-a.

Dan zaljubljenih u Kinoteci će se obilježiti cijelim tjedanom ljubavi, a tim povodom na velikome platnu prikazat će se nekoliko nezaboravnih ljubavnih priča. Jedna od njih je Betty Blue, kultni klasik nedavno preminulog Jean-Jacquesa Beineixa. Ova legendarna romansa svojim je zavodljivim koktelom melodrame, erotike i studije karaktera redizajnirala koncept lude ljubavi u ključu osamdesetih, a karizmatičnu Beatrice Dalle prometnula je u međunarodnu zvijezdu. U Kinoteci će biti prikazana rijetko viđena restaurirana redateljska verzija.

Za one koji nisu od razgovora o osjećajima prikazat će se alternativni naslov – akcijom i humorom nabijena eksploatacijska krimi-komedija Perdita Durango baskijskog redatelja Alexa de la Iglesije. Dio je to avantura iz serijala o Sailoru i Luli, junacima kultnoga filma Davida Lyncha Divlji u srcu (1990), proizašlima iz pera američkog pisca Barryja Gifforda, inače i ko-autora scenarija Perdite Durango. Rezultat je razuzdan, seksi i krajnje politički nekorektan film, s nadahnutim nastupima Rosie Perez i Javiera Bardema u glavnim ulogama.

Ni jedan ljubavni program nije potpun bez filmova Wonga Kar-waija, hongkoškog čarobnjaka pokretnih slika. Wongov opus postao je sinonimom za melankolične ljubavi, stoga se za Valentinovo priikazuju njegova dva ponajbolja ostvarenja – strastvena priča o turbulentnoj vezi ispunjenoj prekidima i spajanjima – Sretni zajedno, te Raspoloženi za ljubav, jedan od najljepših (i najboljih) filmova svih vremena, po kojem je ovogodišnji program i dobio ime.

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Sljedeće izdanje uz rame stavlja velikana druge avangarde, filmskog i likovnog umjetnika Brucea Connera, te majstore suvremenog računalnog filma – nizozemski audiovizualni trio Telcosystems. Njihovi filmovi Crossroads i Vexed koriste znanstveni interes za elementarnim česticama s istraživanjem izražajnih mogućnosti filmskoga medija. Riječ je o audiovizualnim spektaklima u punom smislu riječi – filmovima koji zaustavljaju vrijeme i poništavaju prostor, istražujući kozmička prostranstva u subatomskim razinama. Više informacija o filmovima potražite ovdje.

U srijedu u podne Muzej za umjetnost i obrt u Kinoteci će predstaviti dva kratkometražna dokumentarna filma na temu secesije: Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije i Secesija… nadogradnja u tijeku… Ulaz na projekciju je besplatan, a više informacije potražite ovdje.

I ostatak programa Kinoteke slavi ljubav u svim njezinim oblicima. Na repertoar stiže Konačna sloboda Sebastiana Meisea, epska ljubavna priča o mladom muškarcu zatvaranom zbog seksualne orijentacije te turbulentnim događajima koji su definirali njegov život kroz desetljeća. Predvođena karizmatičnim nastupom Franza Rogowskog te ovjenčana priznanjima u Cannesu, Europskim filmskim nagradama te nagradom za najbolji film na Zagreb film festivalu, Konačna sloboda jedno je od najugodnijih iznenađenje prošle godine – dojmljiva meditacija o odnosu slobode i osobnog integriteta, koja će vas pratiti dugo nakon odjavne špice.

Prikazuje se i nekoliko filmova koji su se našli u ovogodišnjoj utrci za godišnje nagrade Oscar Američke filmske akademije. Norveška hit romansa Najgora osoba na svijetu Joachima Triera nominirana je za najbolji strani film i scenarij, Licorice pizza Paula Thomasa Andersona za film, režiju i scenarij, a Almodóvarove Paralelne majke donijele su Penélope Cruz nominaciju za najbolju glumicu, a Albertu Iglesiasu za najbolju glazbu.

Tu su i Janje Valdimara Jóhanssona te Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea – dva izvrsna crnohumorna naslova koji su bili nacionalni kandidati u kategoriji stranog filma. Na repertoaru je i Benedetta majstora provokacije Paula Verhoevena – eksplozivan miks politke, intrige i erotike inspiriran istinitim događajima u renesansnoj Italiji, koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.

Matineja donosi Jahača zmaja, zabavnu animiranu pustolovinu za najmlađe filmofile, inspiriranu istoimenom knjigom za djecu spisateljice Cornelije Funke. Junak je mladi srebrni zmaj koji s prijateljem kreće u potragu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva upuštajući se u niz uzbudljivih pothvata. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.