Rani eksperimentalni film i video

Otvorenje izložbe pod nazivom SC – ZONA EKSPERIMENTA (audiovizualna istraživanja) održat će se u utorak, 23. siječnja u Galeriji SC s početkom u 19 sati. Osim programa u Galeriji SC i potkrovlju Galerije, izložba uključuje i program u MM centru. SC – ZONA EKSPERIMENTA (audiovizualna istraživanja) predstavlja radove umjetnika 60-tih godina koji su djelovali u Galeriji SC i MM centru, a koji se danas nalaze u svim važnijim svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti, predstavljeni su u najprestižnijim galerijama, muzejima i institucijama za suvremenu umjetnost te na umjetničkim bijenalima diljem svijeta.

Radovi Eugena Fellera, Đorđa Jandrića, Duje Jurića, Željka Kipkea i Edite Schubert bit će izloženi u Galeriji SC, a program naziva Rani eksperimentalni film i video u Hrvatskoj 1960. – 1970. koji predstavlja radove sljedećih umjetnika: Mihovil Pansini, Ivan Martinac, Ante Verzotti, Tomislav Gotovac, Vladimir Petek, Milan Šamec, Zlatko Hajdler, Goran Trbuljak, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Ivan Ladislav Galeta i Mladen Stilinović, moći će se pogledati u potkrovlju Galerije SC.

U petak, 26. siječnja u MM centru s početkom u 19 sati održat će se projekcija dijapozitiva Impro Mondays kao omaž umjetniku Draganu Pajiću Paji (1956-2014), bit će govora o povijesti MM centra te će se moći pogledati recentni eksperimentalni filmovi i video radovi sljedećih umjetnika: Josipa Bubaš, Ivan Faktor, Željko Sarić, Helena Schultheis i Vlasta Žanić. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Institutom Tomislav Gotovac.

Izložba je otvorena do 26. siječnja, radnim danom od 12 do 20 sati.

Izvor: www.facebook.com/galerijasczg, Kulturauzagrebu.hr, 20. siječnja 2024.