Prvi Zagrebački festival monodrame

Od srijede 12. do utorka 18. svibnja, u Uraniji – prostoru kreacije održat će se prvo izdanje Zagrebačkog festivala monodrame u organizaciji Teatra Gavran, koji donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac.

Festival u srijedu 12. svibnja otvara Vla Vla Vlajland cabaret u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. Slijedi, u četvrtak 13. svibnja, komad 10 pjesama koje su označile kraj mogu ljubavnog života u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak, 14. svibnja, u Uraniji će igrati Mistero buffo u izvedbi Dražena Šivaka i produkciji Umjetničke organizacije Grupa. Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je Huligan u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena.

Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će u nedjelju, 16. svibnja, monodramu Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još, produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će, u ponedjeljak 17. svibnja, Žena bomba u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.

Na festivalu će se dodjeljivati nagrada Zlatna krila za najbolju glumačku interpretaciju. Brončanu statuu simboličnog ljudskog lika koji se transformira u krilo umjetnički potpisuje akademski slikar i kipar svjetskog glasa Dimitrije Popović. Popović je kazao kako je upravo transformacija suština onoga što čini teatar, pa se tom idejom i povodio u oblikovanju nagrade kao prikaza nadrealističke transformacije obrisa siluete lika.