Prvi Filmski kurikulum u 2024.

Prvom Filmskom kurikulumu u 2024. godini, u ponedjeljak, 15. siječnja u 19 sati, u goste dolazi Snježana Tribuson, redateljica koja je 1990-ih probijala led muške dominacije u hrvatskom igranom filmu.

Kao predigra prikazuje se njen kratki film u stilu lažnog dokumentarca Tri ljubavne priče (2006.), u kojem se kroz fingirano dokumentarne izjave protagonistkinja razvijaju tri priče o nasilju muškaraca nad svojim partnericama, oplemenjene crnim humorom. Hrvatski filmski kritičari dodijelili su filmu nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film godine. Nakon toga slijedi priča o uspješnijoj potrazi za kvalitetnim partnerom, hitoidna romantična komedija Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) u kojoj se, slično filmu s prošlog Filmskog kurikuluma U raljama života (Rajko Grlić, 1984.), spajaju kičasti romantizirani pogledi na ljubav s realitetom ljubavnih odnosa. I ovaj film osvojio je nagradu Oktavijan, ali i niz nagrada na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon projekcije razgovarat će se s redateljicom Snježanom Tribuson o njenom filmskom radu. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan. Filmovi imaju engleske podnaslove.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 10. siječnja 2024.