Marija Stuart premijerno u Teatru &TD

Prva ovosezonska premijera Teatra &TD na Veliku scenu u srijedu, 18. listopada donosi dramu Marija Stuart autora Friedricha Schillera, u režiji Anastasije Jankovske i dramaturgiji Elvisa Bošnjaka. Igraju Tanja Smoje, Martina Čvek, Dušan Gojić; Damir Klemenić, Kristijan Petelin, Sven Jakir i Matej Đurđević. Reprizne izvedbe na rasporedu su 19. i 20. listopada. Ulaz na premijeru moguć je isključivo uz pozivnicu. Početak je u 20 sati.

Schillerova drama Marija Stuart govori o jedinstvenom trenutku u političkoj povijesti. Dvije žene, dvije rođakinje, dvije kraljice, Elizabeta i Marija, u vremenu kojim vladaju muškarci, bore se za krunu Engleske, za krunu države i crkve, za krunu svijeta. Jedna i druga neizmjerno su usamljene u svojoj borbi, jer muški svijet ih ne razumije, teško ih i podnosi. Razumjeti se mogu samo međusobno.

Svi kazališni komadi govore ili o ljubavi ili o njenom nedostatku – ovaj govori i o jednom i drugom. Jer kada nedostatak ljubavi dovede do tragičnoga kraja, otvara se prizor u ono što je ljubav mogla donijeti. Ali takav prizor ne pripada ovoj drami. Elizabeta i Marija za njega nisu imale snage. Dostojevski kaže: „Vlast će dobiti onaj koji se usudi sagnuti se i uzeti je.” Tako i u Schillerovom komadu, vlast će dobiti ona koja dublje uroni ruke, makar ih morala uroniti u sestrinsku krv. Ovo krvoločno i beskompromisno djelo o zadržavanju i pokušaju otimanja vlasti unutar obitelji Tudor s konca 16. stoljeća, iznjedreno pod utjecajem klasicističke estetike, po uzoru na tragedije Sofokla i Eshila a pisano u 18. stoljeću, i danas je iznimno aktualno.

Izvor: www.itd.sczg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. listopada 2023.