Premijera dramskog eksperimenta Zbilja u HNK

Prva ovosezonska dramska premijera HNK u Zagrebu održat će se u nedjelju, 15. listopada u tonskoj dvorani. Redatelj dramskog eksperimenta Zbilja je Tomislav Šoban, a u njemu sudjeluju glumci Nina Violić i Livio Badurina koji su zajedno s redateljem osmišljavali ovaj pokus.

Inspiriran predavanjima fizičara Richarda Feynmana, pokus će dati odgovore zašto se nešto zbiva, uputiti na bitno i nebitno, baciti svjetlo na nove pojave. U prirodnim znanostima eksperiment uspio je ako uvijek daje jednak rezultat. U dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje jednak rezultat. Da bi kazalište bilo uspješno, da bi nam nešto reklo o zbilji, proba, pokus, eksperiment bi svaki put morao dati drukčiji rezultat.

U tonskom studiju HNK možda će se vidjeti Ninu Violić i Livija Badurinu, sada ili kasnije, možda ih čuti od negdje drugdje, možda iz nekog drugog puta, možda neki drugi put, možda na filmskom setu presvučenom u kazališnu kutiju, možda u kazališnoj kutiji presvučenoj u filmski set, a možda i nešto posve drugo, prozirnu zbilju potpuno neovisnu o nama.

Autorski tim čine: tekst Tomislav Šoban, koautor teksta i dramaturgija Marin Lisjak, režija i scenografija Tomislav Šoban, kostimografija Gabrijela Krešić, glazba Miro Manojlović, oblikovanje svjetla Luka Matić, scenski pokret Natalija Manojlović.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. listopada 2023.