Prva ovogodišnja izložba u ciklusu Šalji dalje

Izložba Mala Marta Marte Katavić otvorit će se u ponedjeljak, 4. ožujka u 19 sati u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Ujedno je to i prva ovogodišnja izložba u sklopu ciklusa Šalji dalje – programa namijenjenog mladim umjetnicima, studentima, koji još nisu afirmirani, ali su sjajni u svom području djelovanja. Lauba im na taj način daje prostor za (nekima i prvim) izlaganjem u renomiranoj galeriji, mogućnost prodaje radova i širenje publike. Izložba traje do srijede, 13. ožujka.

Marta Katavić pronalazi inspiraciju za svoje radove u sjećanjima iz djetinjstva. Ponovnim proživljavanjem trenutka iz prošlosti, kada su se sjećanja pretvorile u živu sliku onog davnog dana, umjetnica je imala priliku ponovno osjetiti dijelove djetinjstva. Pronašla je kazetu sa snimkom jednog od tih trenutaka i provodila sate žvačući tu uspomenu, promatrajući je iz različitih perspektiva. No, shvatila je da je uspomena samo to – uspomena. Bez obzira na to koliko ju je promatrala, ostala je zarobljena u prošlosti. Ipak, u njoj je proradila snažna bujica energije, gurajući je prema slikanju. Na taj je način sjećanja ponovno proživjela, materijalizirala i na kraju krajeva, zarobila u sadašnjosti.

Umjetnica mrljama razbija čvrste konstrukte figuracije te nam se uvijek čini da se tek ispod njih skriva pravi motiv. Ispod vlastitog djetinjeg monologa, i nekoliko vještih glumačkih ekspresija lica, stajala je mala Marta koja je nešto htjela ispričati – to nešto je tek sad progovoreno kroz radove slikarice Marte, i to bez predrasude koristeći boje i potez kistom. Naizmjenična igra slikanja nečeg poznatog, poput lica i ekspresije, i apstraktnog, intuitivnog, za umjetnicu otvara područje u kojem prihvaća ono kako jest i uključuje ono novo, kako može biti.

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 3. ožujka 2024.