Proslava nesvakidašnje obljetnice u veselom ozračju

Piše: Višnja Požgaj, 18. lipnja 2023.

Proslava 10. godišnjice  osnutka ansambla Tambura Club Zagreb održana je 12. lipnja na zagrebačkoj sceni Vidra u prisutnosti velikog broja ljubitelja tamburaške glazbe. Ova udruga osnovana je 2013. godine s ciljem njegovanja te popularne vrste glazbe. Počeci njezina djelovanja bili su  usmjereni  isključivo na  organizaciju TamburaFesta, sa željom da se fokus proširi na rad tamburaškog orkestra. Članovi tog orkestra danas su većim dijelom tamburaši iz Markuševca, Čučerja i ostalih dijelova Zagreba, a pomažu im i pojedini svirači iz poznatih tamburaških sastava poput Šarmera, Gazda i drugih.

Radi se dakako o amaterima, ali koji s oduševljenjem sviraju i pjevaju pod stručnim i poticajnim ravnateljskim vodstvom maestra Marijana Makara, ujedno njihova mentora i prijatelja. Maestro Makar je u 91. godini života još vrlo aktivan i kao skladatelj i aranžer te je i ovom prigodom sudjelovao u programu s nekoliko svojih skladbi za tamburaški orkestar. Bile su to njegove autorske Kak igrajet balalajka, četverostavačna suita Markuševečki veseli dani (Dobar večer gospodoPo PrigorjuIdeju mladiSvati), Đurđevečke fele, a također je aranžirao popularnu Suzu za zagorske brege autora Zvonka Špišića i Ane Bešenić Pešice. Izvedene su još neke skladbe i  aranžmani Ivana Patalena (Zagreb, Zagreb autora Alfonsa Vučera, Dve-tri iz BanataTamburaški memoari) i još nekoliko inozemnih uspješnica.

Veselo ozračje koje je usmjerio program i koje je potaklo i publiku na glasne i spontane reakcije obilježilo je ovu nesvakidašnju proslavu 10. godišnjice osnutka Udruge Tambura  Club Zagreb, kojoj želimo dug i uspješan život.

© Višnja Požgaj, Kulturauzagrebu.hr, 18. lipnja 2023.