Proslava osamdesete obljetnice djelovanja Zbora HRT-a

U četvrtak, 12. svibnja 2022. u 19:30 u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert povodom obilježavanja 80. obljetnice djelovanja Zbora HRT-a. Zborom HRT-a ravnati će dirigent Tomislav Fačini, a nastupit će i sopranistica Tanja Ruždjak, kontratenor Franko Klisović, tenor Roko Radovan, bariton Jurica Jurasić Kapun i Bas Luciano Batinić. Na programu je Kanconijer za glasove i instrumente Igora Kuljerića, praizvedba djela Vocalys za zbor i orkestar Tomislava Fačinija, 1. rapsodija za mješoviti zbor Mladena Pozajića i Brucknerov Te Deum, za soliste, zbor i orkestar, WAB 45.

Osim što svoju obljetničku sezonu, u kojoj slavi 80 godina djelovanja, obilježava suradnjama s nekima od vodećih međunarodnih dirigenata s područja vokalne glazbe u ciklusu Sfumato u Laubi, Zbor HRT-a ovim koncertom podsjeća na svoju bogatu povijest i dirigentske osobnosti koje su ga oblikovale. Godine 1941., za potrebe tadašnjeg radijskog programa, kao komorni ansambl osnovao ga je Mladen Pozajić te ga, u prvim godinama, repertoarno usmjerio prema a cappella izvedbama, koje su i danas važan dio djelovanja Zbora HRT-a što ga svrstava u jedini takav profesionalni vokalni ansambl u Hrvatskoj. U to se uklapa Pozajićeva 1. rapsodija nastala 1960. za njegova boravka u Sarajevu. 

Dugogodišnje vodstvo i stvaralaštvo Igora Kuljerića ostavili su izniman trag u Zboru; njegove skladbe trajni su dio repertoara Zbora, ali i Simfonijskog orkestra HRT-a. Među njima je Kanconijer iz 1983., djelo koje sadrži izbor iz poezije 16. i 17. stoljeća s područja južne Hrvatske (Hanibal Lucić, Ivan Bunić Vučić), a nazivom ukazuje na preplitanje glazbe, pjevanja i recitiranja. Upravo su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, tada RTZ-a, praizveli djelo (u revidiranoj, drugoj verziji) 1983. u Zagrebu. 

Tomislav Fačini je šef dirigent Zbora HRT-a od sezone 2017/2018, te će novim djelom, Vocalys, koje priprema upravo za ovu prigodu, dati i svoj autorski doprinos programu. Naposljetku, velik dio svojega djelovanja Zboru je posvetio maestro Vladimir Kranjčević, ne samo kao šef dirigent od 1976. do 1982., već i nakon toga. U sezoni 2016./2017. kada je obilježavao svoj 80. rođendan i opraštao se od aktivnog muziciranja, posljednje djelo u kojemu je zajedno predvodio i Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a bio je veličanstveni Te Deum Antona Brucknera.