Prosinac u ciklusu Sfumato

Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato održat će se u utorak, 12. prosinca u 20 sati u Laubi. Prosinac u ciklusu Sfumato donosi veličanstveno djelo Claudija Monteverdija Vespro della beata Vergine (Večernje Blažene Djevice Marije), koje je jedno od najraskošnijih i najambicioznijih vokalno-instrumentalnih ostvarenja sakralne glazbe ranog baroka. Tiskano u Veneciji 1610., u sebi sadrži inovativne i hrabre postupke kojima je Monteverdi spajao tradicionalne i nove tehnike.

Cantus firmus nasuprot slobodnim strukturama, opsežan zborski, pa i višezborski slog nasuprot manjim ansamblima solista, pjevanje u kontrapunktu nasuprot dijalogu, concertato stil koji spaja vokalne dionice s neovisnim instrumentalnim dionicama nasuprot a cappella pjevanju, samo su neke od tehnika koje je koristio suprotstavljajući ih i kombinirajući sa zaključkom u veličanstvenom Magnificatu. Raskoš i raznolikost postupaka i stilova, odmak od tradicije te opseg djela i danas zbunjuju stručnjake, koji ga izdižu daleko iznad standardnog sakralnog repertoara 17. stoljeća, a cjelovitu izvedbu u koncertnim okolnostima čine izuzetnim glazbenim doživljajem.

Djelo je to također koje se rijetko izvodi u Hrvatskoj, a još rjeđe s autentičnim povijesnim instrumentima kakve njeguje ansambl Concerto dei venti zahvaljujući svojoj posvećenosti povijesno osviještenoj izvedbi repertoara renesanse i ranoga baroka. Temelj ansambla su puhački instrumenti – korneti i barokni tromboni ‒ kao idealna harmonijska dopuna ljudskim glasovima.

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 5. prosinca 2023.