Promocija knjige o hrvatskom književnom dekadentnom fin de siècleu

U četvrtak, 15. lipnja 2023. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 4) knjigu Martine Kokolari Kultura propasti – Hrvatski književni dekadenti fin de sièclea uz autoricu će predstaviti Tvrtko Vuković(Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Lana Molvarec(Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te urednik biblioteke Ellipsis Maroje Višić(Durieux, Libertas međunarodno sveučilište Zagreb).

Kultura propasti donosi iscrpno, pomno i sveobuhvatno čitanje kako problema, ideje i koncepta dekadencije, tako i hrvatske književnosti koja je s time povezana. (…) Ovom knjigom obogaćeno je shvaćanje hrvatske književnosti i kulture u periodu nastanka hrvatskoga građanskog društva. (Tvrtko Vuković).

Knjiga umješno objedinjuje interpretaciju književnoga teksta s kulturom i duhovnom povijesti promatranog razdoblja te tako pridonosi transdisciplinarnom znanju o pojavi koja je konstitutivan i važan dio hrvatske i europske modernosti. Višeslojnom fenomenu dekadencije autorica prilazi transdisciplinarno, što je neophodno za njegovo potpunije razumijevanje te se osim književnopovijesnom analizom služi i postavkama i konceptima teorije književnosti, filozofije, antropologije, psihologije i psihijatrije. Kultura propasti naći će čitatelje među književnim povjesničarima i teoretičarima, kulturolozima, antropolozima i povjesničarima, ali i među širom javnosti zainteresiranoj za hrvatsku kulturnu povijest. (Lana Molvarec)

Izvor: www.durieux.hrKulturauzagrebu.hr, 15. lipnja 2023.