Promocija knjige fotografija

Promocija knjige fotografija Na pravome mjestu Borisa Cvjetanovića održava se u četvrtak, 25. siječnja u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20). Knjigu će predstaviti urednik Boris Greiner i autori tekstova: Jaka Vukmir, Goran Trbuljak i Bojan Krištofić.

Fotomonografiju Na pravome mjestu moglo bi se shvatiti kao svojevrstan nastavak fotomonografije Društvo (Petikat, 2022.), s kojom čini diptih. Radi se također o izboru crnobijelih, analognih fotografija iz osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća, a format, opseg i uvez istovjetni su u obje knjige. Iz Cvjetanovićeve riznice negativa tog razdoblja knjiga Na pravome mjestu predstavlja izbor dvjesto četrdeset fotografija koje na prvi pogled nije moguće tematski podnasloviti, kao što je to slučaj s ciklusima iz fotomonografije Društvo, gdje postoje čvrsti sadržajni okviri, portreti socijalnih, političkih, urbanih, ruralnih, institucionalnih ili dokoličarskih dimenzija društva.

Ove fotografije nagovaraju da ih se doživljava zasebno, one su međusobno uglavnom nepovezane, osim po tome što se radi portretima. Razlog za fotografiju uvijek je u konkretnoj situaciji. Cvjetanović snima zanimljive trenutke ili prizore na koje nailazi u društvu u kojem se kreće. Ono je, međutim, sastavljeno od umjetnica i umjetnika raznih umjetničkih disciplina. Osim pretežito osoba s likovne scene, tu su umjetnici iz područja književnosti, glazbe i filma, iz čega proizlazi da se radi o Cvjetanovićevom portretu umjetničke scene osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Pri tome treba reći kako se zapravo radi o njezinom backstageu, u kojeg, kao insajder, ima vrlo dobar uvid. Bez obzira na to što su uglavnom svi na fotografijama javne osobe, često ih zatičemo u posve privatnim izdanjima. Osim svima poznatih lica, tu su i ona poznata tek užoj skupini, a osim većine koja mu pozira, tu su i neki ukradeni momenti.

Nakladnik: Petikat, 2023.

Urednici: Markita Franulić, Boris Greiner

Tekstovi: Janka Vukmir, Goran Trbuljak, Bojan Krištofić

Lektura: Neli Mindoljević

Prijevod: Tihana Bertek

Grafičko oblikovanje: Boris Greiner

Izvor: www.institute.hr, Kulturauzagrebu.hr, 24. siječnja 2024.