Promocija kataloga NMMU-a

Promocija kataloga 1993 Nova hrvatska umjetnost – Tragovi, u izdanju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, održat će se u srijedu, 20. prosinca u 12 sati, u Dvorani Jure Petričevića Matice hrvatske (ulica Matice hrvatske 2).

U razgovoru s kustosima izložbe Nova hrvatska umjetnost Igorom Zidićem i Zdenkom Rusom, katalog će predstaviti Branko Franceschi, urednik i ravnatelj NMMU i Marta Radman, asistentica urednika.

Izložba Nova hrvatska umjetnosti po inicijativi Igora Zidića uz kustosku podršku Mladenke Šolman i Zdenka Rusa, od listopada do prosinca 1993. u  Modernoj galeriji, Umjetničkom paviljonu i Galeriji Karas, predstavila je 112 umjetnika rođenih nakon 1945. godine. S namjerom konstituiranja precizne predodžbe o hrvatskoj vizualnoj produkciji u sam osvit nove hrvatske države, izložbom je obuhvaćen široki raspon umjetničke produkcije od tradicionalnih likovnih disciplina do medijske umjetnosti te umjetnici koji su živjeli i radili u Hrvatskoj i u inozemstvu. Tadašnja Moderna galerija izložbom je pokazala svoju ambiciju i sposobnosti da u djelokrug rada uključi sve vidove suvremene umjetničke produkcije i s pozicije vodeće muzejske institucije ustanovi značajne umjetničke karijere. U sklopu izložbenog projekta u Modernoj galeriji je 17. prosinca 1993. održan simpozij na kojem su svojim izlaganjima vodeći teoretičari, kritičari, umjetnici i kustosi obuhvatili svu relevantnu problematiku tadašnjeg diskursa suvremene umjetničke produkcije i njene prezentacije. Za ovaj prijelomni kulturni događaj i izložbu nije objavljen katalog. Izlaganja na simpoziju objavljena su u časopisu Kolo, studeni – prosinac, 1993. Zahvaljujući izložbi tadašnji fundus muzeja obogaćen je s 30 radova suvremenih umjetnika.

Povodom tridesete godišnjice izložbe Nacionalni muzej moderne umjetnosti odlučio je objaviti katalog koji će očuvati memoriju na najveću izložbu suvremene hrvatske umjetnosti održane u prijelomnom trenutku hrvatske povijesti. Pod nazivom 1993 NOVA HRVATSKA UMJETNOST – TRAGOVI, katalog je nakon obimnog istraživačkog rada u muzejskoj i privatnim arhivama na 232 stranice obuhvatio sve pronađene tekstualne i vizualne materijale čija je raznovrsnosti utjecala na njegovu vizualnu dinamiku.

Izvor: www.matica.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. prosinca 2023.