Projekt Arkade Željka Beljana

Do srijede, 30. kolovoza može se razgledati Projekt Arkade Željka Beljana, koji se predstavlja u trećoj godini održavanja projekta Mogućnosti. Projekt je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, kako bi se ojačala razmjena znanja i nastanak novih odnosa između kustosa, umjetnika i publike te mladim umjetnicima olakšao ostanak u profesionalnom polju.

U svojoj se umjetničkoj praksi posljednjih nekoliko godina Željko Beljan fokusira gotovo isključivo na ručni rad i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tehnike rukotvorina (engl. craft) kao umjetnički medij.

Projekt Arkade nastao je kao posljedica interesa za širi spektar materijala u kontekstu prakse posvećene ručnom radu – uz rad s tekstilom, pri kreiranju stolnih igara ručno obrađuje drvo, pri čemu istražuje odnos između ručnog rada i amaterskog, hobističkog bavljenja sportom (i igre općenito), stavljajući pritom naglasak na participativnost i uključenost publike u realizaciju radova.

Autorica kustoske koncepcije: Leila Topić

Radna grupa Mogućnosti za ’23: Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić, Leila Topić

Kustosice izložbe: Nataša Ivančević, Leila Topić

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. kolovoza 2023.