Projekcija filma umjetnice Katarine Zdjelar

27. 5. 2024.

Projekcija filma umjetnice Katarine Zdjelar Pogled je most (2023) održat će se u utorak, 28. svibnja u 20 sati u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti.

Nakon projekcije održat će se razgovor s Katarinom Zdjelar, Anom Opalić, Leonidom Kovač i Jelenom Vesić. Razgovor će moderirati Martina Munivrana.

Katarina Zdjelar, umjetnica s nizozemskom adresom, u svojem umjetničkom radu kombinira različite medije kao što su pokretne slike, zvuk i izvedba. Navedenim strategijama istražuje narative, značenja i asocijacije koji se modificiraju kroz različite jezike i kulturalna značenja, u različitim vremenskim okvirima i mjestima njihove izvedbe, oblikujući raznovrsnost prizora i vizualnih doživljaja.

Njezin recentni videorad Pogled je most sniman je tijekom njezinih posjeta Zagrebu gdje je u prosincu 2022. u Muzeju suvremene umjetnosti realizirala svoju prvu samostalnu izložbu. Videorad je inspiriran slikom Naste Rojc i njezinom slikom Autoportret s puškom (1912.) kao i umjetničkim radom i osobnom pričom fotografkinje i videoumjetnice Ane Opalić. Njihove biografije određene pravom na izbor slobode i ljubavi, koje se odvijaju u dva različita razdoblja u razmaku od gotovo jednog stoljeća, međusobno se isprepleću. Upravo taj vremenski procijep ukazuje na to koliko se naše društvo i zajednica u svojoj svjesnosti i otvorenosti mijenjala, koliko smo kao društvo senzibilizirani za druge i drugačije, koliko smo ili jesmo li napredovali u kontekstu prihvaćanja različitosti i prava na slobodu izbora te ujedno propituje naše osobne pozicije i svjesnosti.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr