Projekcija dokumentarnog filma

U četvrtak, 25. siječnja u 17:30 sati u Francuskom institutu (Preradovićeva 5) u organizaciji Hrvatske udruge stipendista Francuske vlade održat će se projekcija dokumentarnog filma Martinska / Martinique (r. Lawrence Kiiru) u kojem autor bilježi razgovor između Aiméa Césairea i Petra Guberine, njegovog dugogodišnjeg prijatelja. Nakon projekcije bit će organiziran razgovor između članice udruge – Zdenke Gavrilović i redatelja Lawrencea Kiirua.

Zdenka Gavrilović profesorica je francuskog jezika. Već kao studentica započela je suradnju s prof. Guberinom sudjelovanjem u mnogim projektima. Kasnije, tijekom cijele svoje karijere radila je na razvoju i promociji AVGS metode i verbo-tonalnog sustava, posebice u području poučavanja stranih jezika i rješavanju problema verbalne komunikacije osobito kod nagluhe djece. Za svoj internacionalni rad 2007. godine dodijeljeno joj je odličje viteza nacionalnog Reda za zasluge (L’Ordre de mérite) Francuske vlade.

Lawrence Kiiru rođen je u Keniji. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a radi kao redatelj u kazalištima, na filmu i televiziji, a bavi se i glumom. Autor je i brojnih scenarija.

Akademik prof. dr. sc. Petar Guberina doktor lingvističkih znanosti i osnivač zagrebačke fonetike te utemeljitelj Poliklinike SUVAG. Njegova istraživanja lingvistike govora dovode do revolucionarnog obrata u nastavi živih jezika (AVGS), ali i u pristupu patologiji sluha i govora (VTM). Profesor Guberina uveden je u red vodećih svjetskih znanstvenika na području humanističkih i biomedicinskih znanosti. Za svoj doprinos znanosti odlikovan je ordenom Officier de la Légion d’Honneur Francuske vlade.

Aimé Césaire, pjesnik i političar, upoznao je prof. Guberinu 30-ih godina prošloga stoljeća u Parizu na studiju, a njihovo prijateljstvo bilo je poticaj redatelju Kiiruu da snimi ovaj dokumentarni film. Ljetujući u Šibeniku, uvala Martinska svojim je imenom podsjetila pjesnika na rodni Martinique i postala nadahnuće za njegovu poemu Zapisi o povratku u zavičaj.

Ulaz slobodan.

Izvor: www.institutfrancais.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. siječnja 2024.