Program u Tuškancu

Ciklus Distribucija Kina Tuškanac u nadolazećem tjednu donosi sljedeće naslove:

19. lipnja u 19 sati – dresiran da bude dio svakodnevne poljske cirkuske postave, skromni sivi magarac Eo nađe se otrgnut od Kasandre, svoje simpatične i brižne voditeljice. I dok nevino promatra svijet, Tovar se susreće s ljudima različitih kvaliteta i karakteristika te proširuje svoju perspektivu na život. Međutim, tko su prave zvijeri na ovom emocionalno iscrpljujućem putovanju?

19. i 23. lipnja u 21 sat – iznimno pretio učitelj, koji inače vrijeme provodi povučen od svijeta, pokušava obnoviti odnos s kćeri dok ne postane prekasno. Film Kit Darrena Aronofskog nagrađivana je drama s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi, a nagrađena je i šestominutnim ovacijama na festivalu u Veneciji, gdje je premijerno prikazana.

20. i 25. lipnja u 19 sati – crnohumorna drama Duhovi otoka odvija se pred kraj irskog građanskog rata na otoku Inisherin. Glazbenik Colm odjednom potpuno prekida dugogodišnje prijateljstvo s Pádraicom, tvrdeći da ga smatra dosadnim. Želeći vratiti izgubljeno prijateljstvo, Pádraic pokušava obnoviti odnos, što Colma samo dodatno odbija.

20. lipnja u 21 sat – romantični triler Obje strane oštrice donosi ljubavni trokut. Sara i Jean u stabilnoj su vezi već deset godina. Jednoga dana Sara na ulici sreće Françoisa, bivšeg partnera i Jeanova najboljeg prijatelja. François se uskoro javlja Jeanu i predlaže mu da ponovno zajedno rade. Stvari između Sare i Françoisa iznenada izmiču kontroli.

21. lipnja u 19 sati – inspiriran stvarnim incidentom iz 2020., kada je gotovo 2000 stanovnika transilvanijskog sela Ditrău potpisalo peticiju kojom su radnici iz Šri Lanke izbačeni iz njihova sela, film R.M.N. Stanje nacije propituje zašto su naši mozgovi tisućljećima oblikovani tako da sve koji ne pripadaju našem plemenu smatramo neprijateljima.

21. lipnja u 21:15 sati – Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film je osvojio i Europske filmske nagrade za najbolji film, redatelja, scenarista i glumca (Zlatko Burić).

22. lipnja u 19 sati – film Rupa, snimljen u južnoj Italiji, u prvom planu prati starog pastira u ravnici Pollino čiji se samotnjački život počinje isprepletati s putovanjem koje poduzima grupa speleologa dok istražuju najdublju europsku spilju u zabačenoj i netaknutoj Kalabriji.

22. i 24. lipnja u 21 sat – politički triler Priča s Pacifika zbiva se na Tahitiju, gdje se francuski visoki povjerenik De Roller (Benoît Magimel) upliće u lokalne sporove i postaje sve više paranoičan oko toga skriva li Vlada nuklearne podmornice uz obalu.

23. lipnja u 19 sati – dvadeset godina kasnije Sophie, protagonistica filma Poslije sunca, s nježnošću se prisjeća posljednjeg praznika kojeg je provela s ocem, a upravo to prisjećanje postat će snažan i srceparajući portret njihovog odnosa dok ona istovremeno pokušava shvatiti oca kojeg je poznavala i muškarca kojeg nije.

24. lipnja u 19 sati – iako Sofiji prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dviju starica, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Sofija kroz Ljeto kada sam naučila letjeti odrasta.

25. lipnja u 21 sat – snimljen prema glasovitom istoimenom bestseleru koji je u Hrvatskoj izdala Fraktura, Osam planina priča je o prijateljstvu. O djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. lipnja 2023.