Program Moj jedini film

7. 7. 2024.

U sklopu programa Moj jedini film u srijedu, 10. srpnja u 21 sat u MM Centru (Savska cesta 25) prikazat će se horor Karneval duša (1962), jedino dugometražno redateljsko ostvarenje Herka Harveyja, zapaženog dokumentarista i autora igranih filmova kratkog metra. Riječ je o djelu sugestivno kreiranog tjeskobnog ugođaja koje zapletom podsjeća na neke od klasičnih priča iz kultne serije Zona sumraka.

Jednog dana, uživajući u vožnji s dvjema prijateljicama, Mary Henry nepromišljeno pristane sudjelovati u utrci u kojoj njihov automobil bude izguran s mosta. Nakon pada u rijeku čini se da su se sve djevojke utopile, no nedugo potom Mary se izvuče iz rijeke prekrivena blatom i bez sjećanja na prethodne događaje. Tjedan dana kasnije ona odluči napustiti grad u kojem živi, preseliti se u malo mjesto u državi Utah i prihvatiti novi posao orguljašice u tamošnjoj crkvi. Ubrzo će otkriti da ju progoni zagonetan čovjek koji izgleda poput duha.

Film je prepoznatljiv po glazbi za orgulje koju je skladao Gene Moore. David Lynch Karneval duša uvrstio je među svoje omiljene filmove, a horor se toliko svidio Georgeu A. Romeru da je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske Noći živih mrtvaca.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr