Program kina Tuškanac

U ponedjeljak, 22. svibnja prikazuje se projekcija 17. Vox Feminae Festivala dokumentarni film Robina Hunzingera Ultraviolette i banda kašljačica krvi (2021). Kombinirajući sadržaj pisama, arhivske snimke, avangardni pristup i glazbu, film stvara senzualnu, pjesničku atmosferu apsolutne ljubavi i prikazuje odvažnu mladu ženu ispred svog vremena te skupinu njezinih srodnih duša čija povezanost nadilazi granice prostora i vremena.

Istoga dana prikazuje se igrani film Kaouthera Bena Čovjek koji je prodao svoju kožu (2020), romantična melodrama i ujedno oštra satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta. Bio je to prvi tuniski film nominiran za Oscara, a Yahya Mahayni je za svoju ulogu u Veneciji nagrađen za najboljega glumca.

U utorak, 23. svibnja može se pogledati najnoviji film glasovite braće Dardenne Tori i Lokita (2022) koji je u Cannesu osvojio posebnu nagradu povodom 75. godišnjice festivala. Riječ je o drami čiji su glavni likovi dječak Tori i tinejdžerica Lokita. Nakon što su preživjeli opasno putovanje iz Zapadne Afrike, žive u Belgiji gdje pokušavaju dobiti papire za ostanak i zaraditi za svoje obitelji koje su ostale u Africi.

Novi naslov na programu je Ljubavni život (2022) japanskog redatelja Kôjija Fukade, obiteljska melodrama o modernoj ljubavi koja ujeda tamo gdje je najbolnije. Obrađuje teme ljubavi, gubitka, dužnosti i usamljenosti, a inspirirana je istoimenom pjesmom japanske pop i jazz kantautorice Akiko Yano iz 1991. godine. Premijerno je prikazana u konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala.

U srijedu, 24. svibnja na rasporedu je Rimini (2022), crnohumorna drama izuzetno intrigantnog Ulricha Seidla koji se ustrajno bavi tamnim naličjem privatnih života Austrijanaca, kao i austrijskog društva u cjelini. U tematskom fokusu ovog vrlo raspoloženo glumljenog filma je odnos roditelja i djece, a Seidl u prikazima tih odnosa iznenađujuće iskazuje humanost, sućut i sažaljenje, koji su uglavnom suptilni.

Slijedi romantična krimi-komedija Nevin (2022), najnoviji film glumca, redatelja i scenarista Louisa Garrela koji je osvojio dvije francuske filmske nagrade Cesar – za najbolju sporednu glumicu (Noémie Merlant) i originalni scenarij. Napisali su ga Garrel i Tanguy Viel, a govori o muškarcu koji saznaje da se njegova 60-godišnja majka namjerava udati za zatvorenika.

Vox Feminae Festival u četvrtak, 25. svibnja donosi dokumentarni film Ne sasvim običan život (Heather O’Neill, 2021) o ženama koje rade u području kojim tradicionalno dominiraju muškarci. Pet hrabrih snimateljica odvažilo se otići na prvu crtu bojišnice, zabilježiti revolucije i humanitarne katastrofe kako bi pokazale istinu. 

U programu Distribucija od četvrtka je R.M.N. Stanje nacije Cristiana Mungiuja (2022). Veoma aktualno igrano djelo inspirirano je stvarnim incidentom iz 2020. kada je gotovo 2000 stanovnika transilvanijskog sela potpisalo peticiju kojom su radnici iz Šri Lanke izbačeni iz njihova sela. Film je prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu, a osvojio je nagradu Zlatna kula za najbolji film na Palić film festivalu.

Petak, 26. svibanj donosi obiteljsku socijalnu dramu Alcarràs (2022) Carle Simón, prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda kao najbolji film na Berlinaleu. Čitava glumačka postava sastoji se od naturščika, a film je nadahnut sjećanjima autorice na prošlost njezine obitelji. Priča je pritom veoma univerzalna jer danas svugdje novac melje tradiciju i obiteljske vrijednosti. 

Na subotnjem programu, 27. svibnja je Poslije sunca (2022), hvaljeni redateljski i scenaristički prvijenac Charlotte Wells koji je osvojio posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu. Emocijama nabijeno djelo govori o kompleksnom odnosu oca i kćeri, a glavne uloge sjajno su odigrali Paul Mescal i Frankie Corio.

U subotu je i posljednja projekcija HAVC-ova obljetničkog programa Mjesec našeg filma. Prikazat će se kratki animirani eksperimentalni film Nova hipi budućnost(2011) Dalibora Barića. Redatelj Igor Šeregi i producent Ljubo Zdjelarević predstavit će svoj idući film – dugometražni igrani ZG80 (2016) koje govori o sukobu nogometnih navijača u Beogradu 1980-ih. Razgovor moderirat će filmski kritičar Bruno Kragić.

Nedjelja, 28. svibnja donosi Korzet (Marie Kreutzer, 2022), intrigantno djelo koje se obračunava sa steriliziranom kičastom legendom o Sisi, nudeći kompleksniji uvid u život fascinantne carice. Glavnu ulogu upečatljivo je odigrala Vicky Krieps, osvojivši Europsku filmsku nagradu i Srce Sarajeva za najbolju glumicu te nagradu za najbolju izvedbu u programu Izvjestan pogled u Cannesu. 

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. svibnja 2023.