Program Kina Tuškanac u tjednu od 26. do 30. lipnja

U tjednu od 26. do 30. lipnja na programu Kina Tuškanac moguće je pogledati neke od probranih suvremenih filmova iz ciklusa Distribucija, čija je napeta radnja smještena uz morski ili planinski krajobraz.

U posljednjem pak Kratkom utorku prije ljetne stanke, 27. srpnja s početkom u 21 sat tema su smjeli pokušaji pisaca koje je film zanimao kao umjetnički postupak i forma, a ne samo kao pogodnost za prenošenje teksta u priču s vizualnim ilustracijama.

Pod nazivom Autorski film književnika, ovomjesečni Kratki utorak donosi filmove Jeana Geneta, Samuela Becketta, Alberta Moravia, Alana Schneidera i Martina McDonagha.

Na rasporedu su sljedeći naslovi:

Pjesma ljubavi / Un chant d’amour (Jean Genet, 1950), 26′

Krivica sunca / Colpa del sole (Alberto Moravia, 1951), 6′

Film / Film (Samuel Beckett & Alan Schneider, 1965), 24′

Šest hitaca / Six Shooter (Martin McDonagh, 2004), 27′

Posebno iznenađenje: glazbena pratnja uživo uz filmsku projekciju vrsnih glazbenika Luje Parežanina (koji će održati i uvodnu riječ) i njegovog prijatelja Lea Beslaća.

Ciklus Distribucija donosi sljedeće naslove:

26. i 30. lipnja u 19 sati, 28. lipnja u 21 sat – nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 tisuća stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. El Shatt – nacrt za utopiju priča je o njima.

26. lipnja u 21 sat – modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara koji citira Marxa. U Trokutu tuge isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja, a dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku te se hijerarhija među unesrećenicima najednom izvrće.

27. lipnja u 19 sati – dresiran da bude dio svakodnevne poljske cirkuske postave, skromni sivi magarac Eo nađe se otrgnut od Kasandre, svoje simpatične i brižne voditeljice. I dok nevino promatra svijet, Tovar se susreće s ljudima različitih kvaliteta i karakteristika te proširuje svoju perspektivu na život. Međutim, tko su prave zvijeri na ovom emocionalno iscrpljujućem putovanju?

28. lipnja u 19 sati – film Rupa, snimljen u južnoj Italiji, u prvom planu prati starog pastira u ravnici Pollino čiji se samotnjački život počinje isprepletati s putovanjem koje poduzima grupa speleologa dok istražuju najdublju europsku spilju u zabačenoj i netaknutoj Kalabriji.

29. lipnja u 19 sati i 30. lipnja u 21 sat – dok se Sandra i njezina obitelj žustro bore oko toga kako njezinom bolesnom ocu osigurati potrebnu skrb, ona se ponovno povezuje s Clementom, prijateljem kojeg dugo nije vidjela. Premda je Clement u ljubavnoj vezi, njih se dvoje Jednog lijepog jutra upuštaju u strastvenu aferu.

29. lipnja u 21 sat – politički triler Priča s Pacifika zbiva se na Tahitiju, gdje se francuski visoki povjerenik De Roller (Benoît Magimel) upliće u lokalne sporove i postaje sve više paranoičan oko toga skriva li njegova vlada nuklearne podmornice uz obalu.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. lipnja 2023.