Priča o Slavi pl. Ištvanić i Augustu Šenoi

U Teatru Centra za kulturu Trešnjevka u petak, 22. rujna 2023. s početkom u 19:30 sati gostuje Gradsko kazalište Scena Gorica s predstavom Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku. Tekst i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, režiju Paolo Tišljarić, scenografiju i kostimografiju Irena Kraljić, glazbu Žarko Dragojević i oblikovanje svjetla Vesna Kolarec. Glume Mia Krajcar i Amar Bukvić.

Predstava, u plemenitom spoju biografskih podataka i fikcije, istražuje zaboravljenu priču o velikoj ljubavi Slave pl. Ištvanić i Augusta Šenoe, koji su se upoznali 31. siječnja 1867. na balu u Velikoj Gorici u svratištu Biela ruža. Tekst i predstava slijede tradiciju begovićevske modernističke estetike, stvarajući komornu, ali gustu i slojevitu mrežu emocija. Radnja se odvija 5 dana nakon Augustove smrti, 18. prosinca 1881., u stanu Augusta i Slave Šenoe u Zagrebu, u Mesničkoj 36. Slava priprema i pakira stvari za selidbu, mora odlučiti što će od njegovih stvari i zajedničkih uspomena ponijeti u neizvjesnu budućnost. August je gleda, pomaže i odmaže. U tom makabričnom posljednjem tangu prisjećaju se sreće prvog susreta, zaručničkih pisama, putovanja u Italiju, ali i razočaranja, financijskih problema, političkih protivnika i prerane smrti svojih sinova.

Predstava otvara bolna pitanja koja se svi bojimo postaviti sami sebi: Jesmo li ikad zapravo spremni za konačni rastanak? Bojimo li se toliko rastanka da nas je strah živjeti?

Izvor: www.cekate.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.